Achterpoortje geeft Windows XP-gebruikers toch beveiligingsupdates

Microsoft geeft al maanden geen updates meer voor Windows XP. Maar via een omweg blijft het mogelijk om die toch nog te ontvangen. Maar van waar komen ze dan?

Microsoft geeft al maanden geen updates meer voor Windows XP. Maar via een omweg blijft het mogelijk om die toch nog te ontvangen. Maar van waar komen ze dan?
In theorie is het door de hack mogelijk om updates tot april 2019 te ontvangen. Al gaan we er van uit dat Microsoft het achterpoortje vroeg of laat zal sluiten nu het gebruik ervan bekend is.

Door een aanpassing in het register kan je er voor zorgen dat je toestel op Windows XP de updates van Windows Embedded Industry (vroeger gekend als Windows Embedded POSReady) kan ontvangen. Volgens Betanews, dat de hack ontdekte, krijg je met Windows XP Service Pack 3 zo alsnog de beveiligingsupdates.

Windows Embedded Industry is Windows voor machines en kan je onder meer terugvinden in bankautomaten. Het systeem is enkel bedoeld voor machines, maar de updates zijn wel zo goed als identiek aan die van de gewone versie van XP. Dat terwijl deze versie nog tot 2019 wordt ondersteund.

Om de updates aan de praat te krijgen moet je zelf een registerbestand aanmaken met een bepaalde code in. De volledige instructies kan je hier nalezen. De aanpassing werkt enkel voor systemen op 32 bit, al zijn er ook methodes voor 64 bit gevonden.

Wel moeten we minder ervaren gebruikers waarschuwen dat dit een risicovolle operatie kan zijn. Wijzigingen in het register kunnen schade toebrengen aan je computer waardoor een goede backup voor je gaat experimenteren zeker is aangewezen.

Daarnaast lijkt het twijfelachtig dat Microsoft deze hack ongemoeid laat. Het bedrijf wil dat gebruikers afstappen van het dertien jaar oude besturingssysteem. Bovendien is het niet uit te sluiten dat je alsnog kwetsbaar bent, of dat de vrijgegeven updates niet altijd compatibel zijn met je systeem.

Update 13 uur:Microsoft waarschuwt dat de omzeiling niet volledig beveiligt en zelfs de functionaliteit van het toestel in gevaar kan brengen. Ook zijn de updates niet getest voor een gewone XP-omgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content