‘ACTA-akkoord stap in de goede richting’

Het Europees Parlement heeft zich positief uitgelaten over de bereikte internationale handelsovereenkomst die namaak en piraterij moet bestrijden (ACTA).

Het Europees Parlement heeft zich positief uitgelaten over de bereikte internationale handelsovereenkomst die namaak en piraterij moet bestrijden (ACTA).

De Parlementsleden noemen het akkoord – dat de EU met onder meer de VS en Japan overeenkwam – “een stap in de goede richting”, maar willen voor de definitieve goedkeuring nog de bevestiging krijgen dat de overeenkomst geen impact zal hebben op de fundamentele vrijheden en de bestaande EU-wetgeving.

Over ACTA is al heel wat te doen geweest. Over de onderhandelingen lekte weinig uit en dat leidde tot geruchten als zouden surfers die tot driemaal betrapt worden op illegaal downloaden van het internet gehaald worden. Het Parlement, dat een vetorecht heeft over internationale akkoorden die de EU afsluit, had zich over die geheimhouding beklaagd en werd sindsdien op de hoogte gehouden van het verloop van de gesprekken. Daaruit bleek dat veel geruchten niet bleken te kloppen.

Begin vorige maand bereikten de bijna veertig onderhandelende landen een principieel akkoord. In een resolutie zegt het Parlement nu dat die ontwerptekst tegemoetkomt aan zijn belangrijkste bedenkingen, dat het een stap in de goede richting is, maar ook dat het zich “ervan bewust is dat de bereikte overeenkomst geen definitieve oplossing biedt voor de complexe en multidimensionale problematiek van namaak”.

Vóór het het ACTA-akkoord goedkeurt, wil het Parlement van Handelscommissaris Karel De Gucht de garantie krijgen dat er geen gevolgen zullen zijn voor de fundamentele vrijheden en de wetgeving in de EU.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content