Acta dwingt EU niet tot weren van illegale downloaders

Het nieuwe internationale akkoord tegen piraterij en namaak zal Europa niet dwingen om surfers die illegaal downloaden van het internet te weren.

Het nieuwe internationale akkoord tegen piraterij en namaak zal Europa niet dwingen om surfers die illegaal downloaden van het internet te weren.

Dat bevestigen Europese bronnen. Onderhandelaars van bijna 40 landen bereikten het voorbije weekeinde in Tokio een ontwerpakkoord over Acta. De overeenkomst wordt met argusogen bekeken omdat het de eerste keer is dat op internationaal niveau afspraken worden gemaakt over de bescherming van intellectuele eigendomsrechten in het digitale tijdperk.

Wegens de discretie van de onderhandelingen circuleerden, onder meer in het Europees Parlement, talrijke geruchten over de mogelijke gevolgen van Acta: surfers die tot driemaal betrapt worden op illegaal downloaden zouden van het internet gehaald worden (zoals in Frankrijk al gebeurt), douaniers zouden de iPod van toeristen gaan checken op illegale downloads, en dies meer.

Die geruchten werden gisteren van tafel geveegd. “Er staat niets in dat ons verplicht verder te gaan dan de huidige Europese regelgeving”, beklemtoonde een Europese onderhandelaar. Zo kan Frankrijk recidiverende illegale downloaders streng blijven aanpakken, maar Acta zal andere Europese landen niet verplichten om hetzelfde te doen.

Het akkoord geldt slechts als een eerste stap. Bovendien doen sleutellanden als China en Rusland voorlopig niet mee. Toch hopen de Europese onderhandelaars dat Acta evolueert tot dé referentie voor de bescherming van intellectuele eigendomsrechten op het internet.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content