‘Actie tegen killer robots verloopt te traag’

De Amerikaanse X47-B kan al zonder afstandsbediening opstijgen, navigeren en landen. Binnenkort ook zelfstandig vijandelijke doelen vernietigen? © Reuters

Gesprekken over wetgeving tegen de ontwikkeling van ‘moordrobots’ verlopen veel te traag, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Daardoor bestaat de kans dat deze wapensystemen er al zijn voordat er wetgeving is.

HRW zegt dat in een reactie op de jaarlijkse vergadering van de 125 landen die partij zijn in de Conventie inzake Conventionele Wapens (CCW). Deze landen kwamen in 2014 overeen in gesprek te zullen gaan over deze robots, die op basis van kunstmatige intelligentie zelfstandig hun doelwit kunnen bepalen.

Tijdens de vorige week afgesloten vergadering in Genève werd alleen beslist dat de diplomatieke gesprekken worden voorgezet. “Een flink aantal landen wil onderhandelingen over nieuwe internationale wetgeving die de ontwikkeling van deze robots aan banden legt”, zegt Steve Goose van HRW. “Maar het lijkt er niet op dat dit forum binnen afzienbare tijd resultaten zal boeken.”

Menselijke controle

Volgens Goose moet er snel actie worden ondernomen omdat de technologie de wetgeving anders vooruit is. En dan zou het wel eens te laat kunnen zijn om te voorkomen dat deze robots worden ingezet.

Bijna alle landen die afgelopen week in Genève aanwezig waren, vinden dat er een vorm van menselijke controle mogelijk moet blijven bij wapensystemen. Al verschillen ze van mening tot waar die controle zou moeten reiken. Een grote groep staten wil bijvoorbeeld dat er altijd menselijke controle is over beslissingen over leven en dood. Een aantal staten houdt de deur open voor mogelijke regulering of een verbod. Een aantal andere staten, waaronder Nederland, ziet bestaand internationaal oorlogsrecht als afdoende.

Partner Content