Actieplan brengt Genkse technologiecampus in stroomversnelling

© Paul Hermans (CC)

Het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) moet op korte termijn jobs creëren. Op lange termijn wordt er 55 miljoen euro geïnvesteerd in de technologiecampus voor Genk.

Het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) moet op korte termijn jobs creëren. Op lange termijn wordt er 55 miljoen euro geïnvesteerd in de technologiecampus voor Genk.

Nieuw is de komst van de campus niet. Vorig jaar werd al bekendgemaakt dat Thor Park, het voormalig mijnterrein van Genk-Waterschei, zou worden omgevormd tot wetenschapspark. Dat krijgt nu door het actieplan voor Limburg extra aandacht.

De campus wordt gebouwd tussen 2014 en 2017 en zal een oppervlakte van 25.000m² krijgen.. Daar gaat in totaal 54,95 miljoen euro mee gepaard. 48 miljoen euro daarvan gaat naar de bouw zelf.

Onder de partners die hun engagement al hebben bevestigt zitten Energyville, Limtec en de Confederatie Bouw. Vanuit de overheid komt er input vanuit onder meer de Stad Genk, de VDAB en Syntra. De bedoeling is dat het gebouw inzet op duurzaamheid en zo co²-neutraal mogelijk wordt.

EnergyVille zal onder meer een nieuw laboratorium waar het zich zal toeleggen op innovatie rond zonne-energie. iMinds zal met de middelen, ervaring en het netwerk van de Limburgse Reconversiemaatschappij via een incubator activiteiten rond ICT en Digitale Media ondersteunen. Daarbij legt de Vlaamse regering een duidelijke link naar de gamingindustrie die al actief is in Limburg. Andere focusgebieden zijn biotechnologie.

Het doel van het wetenschapspark is om Limburgse kennis in Limburg te houden. Omdat de campus zowel voor bedrijven als opleidingscentra kan gebruikt worden, hoopt de Vlaamse regering dat beiden beter aan elkaar verankerd raken. Dat moet voorkomen dat bedrijven op termijn wegtrekken. In totaal kan Thorpark tot 7.500 jobs opleveren stelt minister van Innovatie Ingrid Lieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content