Activision ontslaat tientallen werknemers wegens grensoverschrijdend gedrag

Activision Blizzard-personeel bij een eerder protest in juli 2021. © Getty Images

Gamebedrijf Activision Blizzard heeft sinds vorige zomer tientallen medewerkers ontslagen en nog eens zo’n veertig bestraft wegens grensoverschrijdend gedrag. Dat gebeurde na beschuldigingen van seksuele intimidatie en andere misdragingen bij het bedrijf.

Volgens The Wall Street Journal zou Activision eind vorig jaar al van plan zijn geweest om de maatregelen bekend te maken. Topman Bobby Kotick hield dat echter tegen, omdat dit volgens hem de problemen binnen het bedrijf groter zou laten lijken, zeggen de ingewijden waarop de Amerikaanse zakenkrant zich baseert.

Verantwoordelijkheid nemen

Activision Blizzard, bekend van games als World of Warcraft en Call of Duty, onderneemt actie na toegenomen druk van aandeelhouders, werknemers en zakenpartners die willen dat het bedrijf meer verantwoordelijkheid neemt voor misstanden op de werkvloer. Volgens het overzicht van de maatregelen hebben medewerkers sinds juli 2021 zo’n zevenhonderd meldingen gemaakt van misdragingen. Soms gaat het over dezelfde incidenten.

Volgens een woordvoerster van het bedrijf zijn 37 mensen ontslagen en 44 bestraft. Ze betwistte het getal van de zevenhonderd meldingen. Slechts een klein aantal zou ook ernstig zijn.

Seksisme en wangedrag

Activision ligt al langer onder vuur wegens problemen met seksisme en wangedrag, en The Wall Street Journal berichtte eerder ook over gevallen waarin Kotick zelf wordt beschuldigd. Het bedrijf blijft de beschuldigingen tegen zijn topman ontkennen. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC opende reeds een onderzoek.

Partner Content