Adobe Creative Suite enkel in de cloud

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Adobe Systems gaat de Creative Suite producten niet meer updaten, maar enkel nog de Creative Cloud producten ontwikkelen.

Op zijn MAX gebruikersbijeenkomst in Los Angeles kondigde Adobe Systems aan de ontwikkeling van zijn Creative Suite producten te staken en enkel nog de Creative Cloud producten te ontwikkelen. Concreet betekent dit dat Adobe’s Creative Suite 6.0 – met producten als Photoshop, Illustrator en InDesign – de laatste versie is die Adobe in dozen zal verkopen, terwijl voortaan alle nieuwe Creative producten uitsluitend online met een abonnement worden aangeboden.

Adobe verdedigt deze beslissing door te stellen dat het dubbele werk om de twee versies bij te werken “verspillend en onproductief” was, en dat op die wijze de gebruikers sneller en continu de nieuwste mogelijkheden ter beschikking krijgen. Bovendien kan Adobe zo ook de prijsstelling aanpassen aan de verschillende type gebruikers, van de individuele freelancer tot werknemers in grote bedrijven. In de VS worden hierbij bedragen vernoemd van 50 dollar per maand voor individuele gebruikers (mits een jaarabonnement, anders 75 dollar), tot 70 dollar voor gebruikers in grote bedrijven. Die bedragen omvatten ook een opslagruimte in de cloud. Voor een afzonderlijke toepassing, zoals Photoshop, zou ca. 20 dollar (bij jaarabonnement) tot 30 dollar (maand na maand) worden gevraagd. De toepassingen zouden op twee computers kunnen worden aangewend, zoals de doosversies.

Deze beslissing werd wel verwacht, maar komt er wel sneller dan voorzien. De Creative Cloud diensten werden in april 2012 gelanceerd en zou momenteel ca. 500.000 gebruikers tellen, met een aangroei van ca. 12.000 gebruikers per week. Tegen het eind van zijn boekjaar 2015 rekent Adobe erop ca. 4 miljoen abonnees voor deze diensten te hebben. Ook andere bedrijven bieden hun software als online diensten aan, maar lijken wel van plan hun ‘boxed’ versies nog langer aan te bieden. Adobe is overigens van plan nog een poos de doosversie van Creative Suite 6.0 ‘as is’ te verkopen. Aangezien de Creative Cloud software niet kan worden gedownload, betekent het stoppen van het abonnement natuurlijk wel het verlies van het gebruik van de software en (opslag)diensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content