Adobe herstelt onveilige Flash Player, dit is wat je moet doen
Adobe heeft niet stilgezeten nadat bekend raakte dat er een gevaarlijk lek in Flash zat. Een update voor Flash is intussen klaar en we gidsen je door de voornaamste scenario’s.
Het goede nieuws is dat veel, zo niet de meeste, gebruikers automatisch de update zullen krijgen en buiten misschien een oke-knop weinig moeten doen. Wie Adobe-software automatisch laat updaten krijgt in de komende uren automatisch een update toegestuurd. Het gaat om versie 18.0.0.203 of hoger die het bewuste lek niet langer heeft.
Wie met Flash nog niet op versie 18 zit krijgt, zal in eerste instantie een opgelapte versie van Flash Player 17 krijgen, zij worden in de loop van volgende week wel overgezet naar Flash Player 18. Wie geen automatische updates krijgt, zal in de komende 7 dagen een melding krijgen met de vraag om te updaten.
In de browser
Heb je Flash uitgeschakeld in je browser dan kan je daar kijken voor updates, als dat al niet automatisch gebeurde.
Chrome
Onder Chrome wordt Flash automatisch gepatcht. Wil je absoluut zeker zijn? Dan kan je Chrome:Plugins in de adresbalk tikken en zo een overzicht van je plugins krijgen. Daar kan je Flash alsnog aan/uitschakelen en het versienummer controleren. Is dit 18.0.0.203 of hoger, dan zit je goed.
Internet Explorer
Bij Internet Explorer kan je je plugins terugvinden via ‘invoegtoepassingen’ in het instellingenmenu (het tandwiel rechtsboven je browser). Daar selecteer je best filteren op ‘alle invoegtoepassingen’ en krijg je Shockwave Flash Object te zien. Ook hier is 18.0.0.203 of hoger een veilige versie.
Firefox
Ook hier kan je via het instellingenmenu rechtsboven doorklikken naar ‘add-ons’ en daar onder “plug-ins” kan je Shockwave Flash terugvinden. Is de versie te oud dan wordt je automatisch doorverwezen naar de update.
Opletten op de website van Adobe!
Heb je Flash voor de zekerheid helemaal verwijderd? Dan kan je de meest recente versie downloaden op get.adobe.com/flashplayer. Maar er zit een klein addertje onder het gras.
Onder meer wie Firefox gebruikt en Flash Player opnieuw wil downloaden, krijgt op de downloadpagina van Adobe automatisch een scanprogramma van McAfee aangeboden. De scanner zelf is weliswaar legitiem en doet geen kwaad, maar eigenlijk gaat het om weinig meer dan een commerciële deal tussen Adobe en McAfee. Doorgaan vinden we praktijken waarbij extra software ongevraagd wordt meegestuurd enkel terug bij obscure onbetrouwbare softwarehuizen, maar Adobe leeft op dit vlak nog steeds in de jaren negentig en doet daar graag zelf aan mee. Die ‘optionele aanbieding’ kan je dus met een gerust hart uitvinken voor je Flash installeert.
Update 13/7: Inmiddels is er opnieuw een ernstig lek in Flash Player aangetroffen. Lees er hier alles over.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier