Adobe pronkt met ontwikkeltools

Op de eerste Europese editie van Adobe Max – Adobe’s ontwikkelaars- en designersevent – toont het bedrijf zijn ontwikkeltools voor toepassingen.

Op de eerste Europese editie van Adobe Max – Adobe’s ontwikkelaars- en designersevent – toont het bedrijf zijn ontwikkeltools voor toepassingen.

Met zowat 1200 aanwezigen was deze eerste Europese editie van Adobe Max meteen ook een succes, want ‘uitverkocht’, aldus Adobe. Het publiek kreeg daarbij de duidelijke boodschap mee dat Adobe naast tools voor het creëren en formatteren van inhoud, in toenemende mate ook tools en omgevingen voor het creëren van toepassingen aanbiedt. Daarbij blijft de nadruk wel liggen op de ‘user experience’, of hoe de (al dan niet professionele) gebruiker interageert met een toepassing. Het bedrijf wil de ontwikkelingsmiddelen voor Rich Internet Applications (RIA’s) aanbieden.

Dat wordt bijzonder duidelijk met de Adobe Integrated Runtime (AIR), die nu in een Beta2 beschikbaar is bij Adobe. AIR moet het mogelijk maken om RIA’s op basis van Flash, Flex, Ajax en andere Web 2.0 elementen lokaal (offline) op een toestel te draaien, ongeacht het besturingssysteem. Adobe heeft vandaag al zijn Media Player op AIR overgezet, terwijl het ook de Buzzword tekstverwerker (van het overgenomen Virtual Ubiquity) op AIR zal brengen. Ook Yahoo!, SAP, eBay, AOL en anderen ontwikkelen al producten op basis van AIR.

Gecombineerd met de ontwikkelingsmogelijkheden rond Flash en Flex, evenals de LifeCycle ES omgeving, is het signaal naar de markt duidelijk. Het bedrijf heeft overigens ook een nagelnieuwe Adobe Developer Connection site klaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content