Adobe speelt in op Flash-loze wereld

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Adobe lanceert Edge.

Adobe lanceert Edge. Dat is een tool waarmee je geanimeerde webcontent kan ontwerpen… zonder Adobe Flash te gebruiken. Geeft Adobe Flash op?

Met Edge kunnen ontwerpers geanimeerde webcontent opzetten via webstandaarden als HTML5, JavaScript en CSS3. U leest het goed: geen Flash dus, vooralsnog de meest gebruikte standaard ter wereld om webanimaties en -filmpjes mee te creëren en af te spelen én in handen van Adobe.

Hoewel de zet door sommige observatoren wordt geïnterpreteerd als de nakende dood van Flash, is de waarheid wellicht iets genuanceerder. Nieuwe standaarden als HTML5 lijken er inderdaad voor te zorgen dat Flash stilaan overbodig wordt voor het afspelen van online ‘rich media content’ (al is het nog heel vroeg om dat te roepen, aangezien HTML5 als standaard vandaag nog niet helemaal op punt staat). En zeker de mobiele wereld, onder impuls van Apple, is vandaag al wat meer ‘Flash-loos’ dan de pc-wereld.

Daarom hanteert Adobe de pragmatische strategie om ontwikkelaars en gebruikers de keuze te laten, wijl zelf een vinger in de pap te houden om zo tijdig mee te zijn met de standaard van de toekomst. Vandaar de lancering van Edge. Eerder voegde Adobe zo ook al HTML5-functionaliteiten toe aan de eigen Dreamweaver-software. Overigens denkt Adobe zelf dat Flash wel degelijk nog bestaansrecht heeft, met name als het gaat over high-end online video of online gaming, al dan niet in 3D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content