‘Adobe stopt met licentieaudits’
Adobe stopt volgens Gartner met het controleren of bedrijven wel over de juiste softwarelicenties beschikken. Dat wijst er op dat het bedrijf met succes de omslag naar de cloud maakt. Al wil dat niet zeggen dat je nu ongestoord Photoshop kan pirateren.
Het is Gartner’s Research Director Stephen White die in een blogpost zegt dat Adobe in november vorig jaar is gestopt met audits op softwarelicenties in Noord- en Zuid-Amerika en Japan. In Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) wordt die activiteit momenteel terugggeschroeft. Enkel in bepaalde landen in de Asia-Pacific regio zou het nog blijven controleren.
Ander prijsmodel in de cloud
De stopzetting wijst er volgens Gartner op dat Adobe met succes naar een SaaS-aanbod is overgestapt. Sinds enkele jaren biedt het zijn Creative Suite, met onder meer Photoshop, Illustrator, Flash, Indesign en After Effects in de cloud aan. De software draait in praktijk weliswaar lokaal, maar de programma’s hebben daarbij een abonnementsformule die je maandelijks of jaarlijks vernieuwt.
Dat maakt dat je niet de volle pot betaalt wanneer je pakweg Photoshop maar een maand wil gebruiken, of dat je de prijs kan spreiden per maand in plaats van meteen enkele honderden of duizenden euro’s (voor wie één programma of de hele suite aanschaft) neer te tellen.
Meer controle
Door Adobe’s producten aan de cloud te koppelen heeft het bedrijf een beter zicht gekregen op wie de software gebruikt, waardoor het nut van software-audits verdwijnt. Tegelijk wordt het moeilijker om de software zomaar te pirateren. White nuanceert dat CIO’s minder audits waarschijnlijk verwelkomen. Maar hij wijst er op dat je in een cloudmodel minder onderhandelingsruimte hebt over de prijs.
Wel moeten we er aan toevoegen dat Adobe tegenover The Register de stopzetting niet bevestigt. Ook duikt de naam nog steeds op in de ledenlijst van BSA, de organisatie die namens grote softwarehuizen bedrijven controleert op piraterij. Als de bewering van Gartner klopt, dan wil het bedrijf dus wel zijn audits afbouwen, maar daar niet al te openlijk voor uit te kast komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier