Adultsector springt op .be-domeinnamen met accenten

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Eén dag na de lancering lijkt vooral de adultsector geïnteresseerd in .be-domeinnamen met accenten. Ook familienamen doen het goed, maar bedrijven tonen minder interesse.

Eén dag na de lancering lijkt vooral de adultsector geïnteresseerd in .be-domeinnamen met accenten. Ook familienamen doen het goed, maar bedrijven tonen minder interesse. Sinds gisteren is het mogelijk om .be-domeinnamen te registreren met alle accenten en afwijkende letters die in het Nederlands, Frans of Duits worden gebruikt. Ook ‘vreemde’ karakters uit het Zweeds, het Noors en het Fins worden toegelaten (onder andere ‘à’, ‘ç’, ‘è’, ‘õ’, ‘ö’ ‘ÿ’ ‘ý’ ‘ò’ ‘ä’ ‘oe’ ‘ê’ en ‘é’).

Eén en ander is een gevolg van het feit dat de Belgische domeinbeheerder DNS.be nu ook Internationalised Domain Names (IDN’s) ondersteunt. Vroeger konden domeinnamen geregistreerd onder het .be top level domein enkel Romeinse karakters bevatten van a tot z en van 0 tot 9 (om het koppelteken niet te vergeten).

Gisterenavond rond 23 uur klokte de teller bij DNS.be af op 5.600 IDN-registraties, wat volgens algemeen directeur Philip Du Bois een behoorlijk resultaat is. “Eigenlijk hadden we na één dag maar 2.000 registraties verwacht”, klinkt het, “en naar het einde van het jaar toe een 4.000-tal.”

“In Frankrijk en in Italië, waar men een tijdje geleden al IDN’s geïntroduceerd heeft, werden ook maar bescheiden cijfers opgetekend. Dat we voorzichtig blijven in onze prognoses is dus niet meer dan normaal. Bij .eu zijn er ook nog maar 60.000 IDN’s op meer dan 3,5 miljoen domeinnamen, en die registry ondersteunt bovendien het Cyrillisch en het Grieks. Het ís ook niet onze bedoeling om grote volumes te draaien, dus met bijna 6.000 registraties na 1 dag kunnen we niet anders dan tevreden zijn.”

Volgens Du Bois was www.café.be de allereerste IDN-registratie in ons land. “Voorts merken we ook dat de overheid erg actief is geweest. De Kanselarij van de Eerste Minister heeft minstens 100 .be domeinnamen met vreemde tekens geregistreerd, onder meer voor prinses Eléonore. En ook merknamen als Citroën en Nestlé duiken op in de lijst, naast heel wat generieke namen met accenten, zoals varianten op hébergement of première.”

“Uiteraard worden er heel wat Franstalige termen en namen vastgelegd”, aldus nog de algemeen directeur. “Ook dat ligt in de lijn der verwachtingen. Wallonië vertegenwoordigde 19 procent van de .be-domeinnamen, maar dat cijfer ligt nu al hoger als je enkel naar de nieuwe IDN-registraties kijkt.”

Adult-industrie Nog opvallend is dat de adult industrie erg geïnteresseerd lijkt in .be-IDN’s. “We merken inderdaad dat sex.be en seks.be met alle mogelijk accenten op al benomen zijn intussen”, geeft Du Bois toe, en ook bij domeinnaamverkopers Combell en PriorWeb klinkt het dat adult-gerelateerde IDN’s erg in trek zijn.

“privésauna.be, privémassage.be, privé-escort.be… alles met privé in doet het goed”, vertelt Bart Stoffels van PriorWeb. “En bij ons zijn alle mogelijke varianten waarin ‘sex’, ‘coeur’ en ‘massage’ voorkomen in trek”, vult Jimmy Cappaert van Combell aan. “Die trend kan je moeilijk negeren.”

Naast adultnamen lijken ook eigennamen en generieke namen met accenten in goed te scoren bij de verkopers. “Maar bedrijven lijken minder geïnteresseerd”, klinkt het unisono. “Ondernemingen met een accent in de naam die al jaren een domeinnaam zonder accent gebruiken, staan duidelijk niet te wachten om daar snel verandering in te brengen”, zegt Cappaert.

“De bedrijfsklanten reageren allicht nog weigerachtig omdat niet alle browsers en mailclients IDN’s kunnen verwerken”, aldus nog Bart Stoffels. “Je mag niet vergeten: op heel wat plaatsen wordt Windows XP nog gebruikt. Als je met dergelijke tools werkt, dan zijn IDN’s al helemaal uit den boze.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content