Agoria: ‘CO2-uitstoot België kan 10 procent dalen dankzij digitale technologie’

© Getty Images

De totale CO2-uitstoot van het land kan tegen 2030 met 10 tot 12 procent dalen dankzij het gebruik van digitale technologie in de vier bedrijfssectoren die de meeste CO2 uitstoten. Dat is de conclusie van een studie in opdracht van technologiefederatie Agoria.

De uitstoot kan met 10,4 tot 13,3 megaton CO2 dalen, zo luidde het bij de voorstelling van de studie. Het gaat volgens Agoria om 30 procent van de Europese reductiedoelstelling voor ons land. Welk van beide cijfers gerealiseerd wordt, hangt af van de snelheid van de digitalisering. ‘De klimaatvraag is een ongeziene Belgische opportuniteit’, zegt Agoria-CEO Bart Steukers.

Agoria stelde de studie Digital4Climate op in samenwerking met consultancybedrijf Accenture. De cijfers vloeien voort uit 15 digitale oplossingen in de vier sectoren. Dat zijn industrie, gebouwen, mobiliteit en logistiek en ten vierde de energiesector. In de industrie is er het grootste potentieel, dankzij oplossingen als robotisering, proactief onderhoud of meer gebruik van simulaties en analyses, bijvoorbeeld in de machinebouw. Er is voor de sector sprake van een CO2-uitstootreductie van 10 tot 12,3 procent.

intelligente verkeerssystemen

De bouwsector kent de grootste CO2-voetafdruk. Via slim gebouwbeheer of meer voorafgaande modellering bij de bouw zelf zou de CO2-uitstoot 8,3 tot 10,8 procent lager kunnen. Bij mobiliteit en logistiek is er sprake van 10,6 tot 14,2 procent reductie via pakweg meer thuiswerk, intelligente verkeerssystemen of autonome schepen op de waterwegen.

Digitalisering kan daarnaast de productie van hernieuwbare energie verhogen alsook de capaciteit van het elektriciteitsnet. Het digitale kan een ‘katalysator’ zijn voor de groene energietransitie, het laat bijvoorbeeld een flexibel netbeheer toe. Digitale technologie heeft het potentieel om de productie van hernieuwbare energie met ruim 7 procent te verhogen. Vooral bij windenergie is er hier winst mogelijk. Alles samen kan de energiesector volgens de auteurs 12 tot 14,5 procent emissiereductie realiseren.

Strategie van meer

Voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaat het niet enkel om minder uitstoot. Ze pleitte bij de voorstelling van de studie ook voor een ‘strategie van meer’, waarbij ze de verbinding maakte met de energietransitie. ‘Dankzij digitalisering en het inzetten op slimme technologie kunnen we meer hernieuwbare energie integreren in ons netwerk en kunnen we werken aan een stabieler netwerk’, aldus de minister.

Partner Content