Agoria: “Tech-investeringen dalen opnieuw: tijd voor incentives!”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Technologiefederatie Agoria waarschuwt voor een nieuwe daling van de investeringen in de Belgische technologische sector. Na een terugval met 6,5 procent in 2013 zullen de investeringen ook dit jaar dalen met 2 procent, tot onder de 2 miljard euro.

Technologiefederatie Agoria waarschuwt voor een nieuwe daling van de investeringen in de Belgische technologische sector. Na een terugval met 6,5 procent in 2013 zullen de investeringen ook dit jaar dalen met 2 procent, tot onder de 2 miljard euro. “Hiermee zitten we ver onder het gemiddelde niveau van de voorbije 20 jaar”, klinkt het. “De regeringsonderhandelaars doen er goed aan om een marge te voorzien bij het opstellen van hun begrotingen,” stelt ceo Marc Lambotte van Agoria. De technologiefederatie pleit voor een aantal fiscale incentives om investeringen aan te moedigen. “De investeringen van nu zijn de jobs van morgen. Het lage investeringsniveau is op termijn slecht nieuws voor de economische groei en voor jobcreatie in ons land.”

De rentabiliteit van de bedrijven leed onder de gevolgen van de crisis van de afgelopen 5 jaar. Hierdoor zijn er minder middelen beschikbaar om investeringsplannen uit te voeren en (zelf) te financieren. Het investeringsniveau daalt volgens Agoria ook door de vele herstructureringen en bedrijfssluitingen.

“Ten slotte speelt ook de slechte conjunctuur. Daardoor draaien de bedrijven niet ‘op volle toeren’ en’ bleef de bezettingsgraad van de productiecapaciteit onder het niveau van 80 procent. Onder deze drempel is er minder nood om te investeren in het productieapparaat. Deze drie redenen zorgen ervoor dat er minder wordt geïnvesteerd.”

Agoria levert alvast enkele voorstellen om de investeringsmotor weer op gang te krijgen.

Beloon investeringen “Investeringen aanmoedigen kan via een investeringsaftrek en het herstel van de overdraagbaarheid van de notionele intrestaftrek bij investeringen”, oppert Lambotte. “Het opschorten van die overdraagbaarheid schaadt vooral bedrijven met investeringen in meer cyclische sectoren zoals de industrie.”

In de technologische industrie stee de mediane aanslagvoet de voorbije jaren van 23 procent naar 28 procent. De vennootschapsbelasting moet ook investeringen in materiele en immateriële activa door industriële bedrijven stimuleren.

“De radicale vernieuwing van de maakprocessen door de invoering van nieuwe productietechnologieën en -processen is één van de belangrijke transformaties die de maakindustrie competitief moeten houden. Dit kan niet zonder een aantrekkelijk fiscaal klimaat voor investeringen in materiële en immateriële activa”, besluit de ceo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content