Agoria wil ‘innovatie-oorlogskabinet’
Volgens Agoria is het tijd voor een ‘innovatie-oorlogskabinet’ om de eindconclusies die Vlaanderen in Actie (VIA) in januari bekendmaakte snel op te om te zetten in concrete maatregelen.
Volgens Agoria is het tijd voor een ‘innovatie-oorlogskabinet’ om de eindconclusies die Vlaanderen in Actie (VIA) in januari bekendmaakte snel op te om te zetten in concrete maatregelen.
Daarvoor heeft directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria, sectorfederatie van de technologische industrie in Vlaanderen, tijdens een debat over Vlaanderen in Actie (VIA) in Leuven gepleit. VIA wil zoals bekend Vlaanderen tegen 2020 een plaats bezorgen bij de beste vijf Europese topregio’s.
De Pril pleitte meerbepaald voor een groep van een twintigtal mensen uit academische en industriële milieus die een sturende en leidinggevende taak op zich zouden nemen en de conclusies zou omzetten in een businessplan. VIA-voorzitter Karel Vinck gaf even later toe dat de huidige stuurgroep niet efficiënt genoeg werkt en aan herziening toe is. Hij pleitte er ook voor dat deze in de toekomst rechtstreeks aan de Vlaams Minister-President kan rapporteren om op die manier de hele Vlaamse regering bij het project te betrekken.
Centraal in het debat stond de vraag hoe Leuven en omgeving op VIA kan inspelen. VOKA-voorzitter Urbain Vandeurzen noemde de Leuvense regio met 4000 KUL- en 1.600 IMEC-onderzoekers, 300 technologiebedrijven en een kritische massa in life sciences, functionele voeding, mecatronica, ICT, micro- en nanotechnologie “een eco-systeem met veel potentieel”. Er is volgens hem echter nood aan internationalisering, schaalvergroting en meer valorisatie van onderzoek. Hij pleitte ook voor meer synergiëen met geneeskunde, meer bepaald met UZ Gasthuisberg.
Diverse sprekers wezen ook op het belang van de lokale overheid voor het creëren van gunstige omgevingsfactoren. Het gaat hierbij onder meer om een aangename leefomgeving die internationale onderzoekers aantrekt. Vandeurzen wees er hierbij ook op dat de Leuvense regio met een tekort aan voldoende bedrijfsruimte kampt. Een voorwaarde om gemeentebesturen in staat te stellen hiervoor te zorgen is volgens de Leuvense burgemeester Louis Tobback hen meer bevoegdheden te geven en een einde maken aan de Vlaamse betutteling over steden en gemeenten.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier