Akkoord België-Luxemburg zet deur open voor bellen, sms’en en surfen zonder roamingkosten

© iStock

Dankzij een akkoord tussen de Belgische en Luxemburgse telecomregulatoren wordt het mogelijk een Belgisch nummer te koppelen aan een Luxemburgs netwerk en omgekeerd, om zonder roamingkosten te kunnen bellen, sms’en en internetten in beide landen.

De Belgische en Luxemburgse telecomregulatoren BIPT en ILR hebben een bilateraal akkoord gesloten dat het mogelijk maakt een Belgisch gsm-nummer te koppelen aan een Luxemburgs netwerk, en omgekeerd. Daarmee is de weg vrij voor bellen, sms’en en surfen tussen beide landen zonder roamingkosten. Er is wel nog maar één operator, het Luxemburgse JOIN, die van het systeem zal gebruikmaken.

Het akkoord maakt het mogelijk een Luxemburgse simkaart te koppelen aan een Belgisch mobiel nummer, terwijl die in principe nationaal gesegmenteerd zijn. Abonnees van een Luxemburgse operator zullen over de beide landsgrenzen heen mobiel kunnen bellen, sms’en en surfen aan eenzelfde tarief.

De telecomregulatoren hopen dat het initiatief van JOIN positieve gevolgen kan hebben voor de Belgische en Luxemburgse markt: een verbreding van het marktaanbod en lagere prijzen.

Voorlopig zal enkel JOIN Experience, een operator verbonden aan de Luxemburgse post, van de mogelijkheid gebruikmaken. JOIN is al actief België, via het netwerk van Base. Het bedrijf richt zich op een nichepubliek in de grensregio met Luxemburg en op Belgen die in Luxemburg werken. Voor hen is een eengemaakt Belgisch-Luxemburgs tariefplan logischerwijs erg interessant. Maar het BIPT hoop dat het akkoord ook andere operatoren op ideeën brengt.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content