Al 1000 Vlaamse gebruikers op DigiLeen

Sinds de start op 1 oktober hebben 1032 nieuwe Vlaamse gebruikers zich geregistreerd bij DigiLeen, een oorspronkelijk Nederlands systeem waarmee gratis digitaal muziek kan worden ontleend.

Sinds de start op 1 oktober hebben 1032 nieuwe Vlaamse gebruikers zich geregistreerd bij DigiLeen, een oorspronkelijk Nederlands systeem waarmee gratis digitaal muziek kan worden ontleend.

Vanaf 1 oktober kunnen alle Vlamingen gratis digitaal muziek lenen met het Nederlandse [DigiLeen]. Een pilootproject in de bibliotheek van Gent werd als succesvol geëvalueerd en uitgebreid naar heel Vlaanderen.

De eerste 14 dagen werden al 21.127 tracks gedownload met een gemiddelde van 12,8 tracks per gebruiker. Dat melden het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) en de Vlaamse overheid. Meer dan de helft van de nieuwe gebruikers, 799 mannen en 233 vrouwen, is tussen 40 en 60 jaar oud.

Met DigiLeen kan de gebruiker van thuis uit 100 tracks per week downloaden en (enkel) beluisteren op zijn eigen pc. De gebruiker moet enkel de gratis software installeren via www.bibliotheek.be. De bestanden worden na zeven dagen automatisch onbruikbaar gemaakt; de muziek kan niet overgezet worden op een mobiele drager en ze kan slechts één keer ontleend worden. Als de muziek de gebruiker bevalt, verwijst DigiLeen hem/haar naar een onlinemuziekwinkel.

Om DigiLeen te kunnen aanbieden in heel Vlaanderen sloot de Vlaamse overheid via het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) overeenkomsten af met de Centrale Discotheek Rotterdam, Sabam en de verschillende platenlabels.

DigiLeen is 100 procent betrouwbaar, zo zeggen de aanbieders. “De gebruiker hoeft niet te vrezen dat hij ongewenste spyware of virussen zal binnenhalen, omdat hij gebruik maakt van specifieke DigiLeensoftware.” De muziek kan enkel beluisterd worden op een pc, niet op een Mac.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content