“Alarmcentrale in Hasselt is onbetrouwbaarste van het land”
Nationaal voorzitter van de politievakbond NSPV Gert Cockx is verbaasd over het feit dat Binnenlandse Zaken de problemen met de 101-centrale tijdens Pukkelpop ontkent. “Het is geen geheim dat de software in de meldkamers het regelmatig laat afweten. Bovendien heeft Hasselt de onbetrouwbaarste noodcentrale van het land.” Woordvoerder Frederik Langhendries van Astrid ontkent de technische problemen met de 101-centrale in Hasselt (“als er zich een probleem voordoet dan wordt ons dat gemeldt. Quod non”), en laat uitschijnen dat Cockx misschien doelt op de 100-centrale, dat andere meldpunt waarop burgers terecht kunnen wanneer ze hulpdiensten (maar niet de politie) willen contacteren.
Nationaal voorzitter van de politievakbond NSPV Gert Cockx is verbaasd over het feit dat Binnenlandse Zaken de problemen met de 101-centrale tijdens Pukkelpop ontkent. “Het is geen geheim dat de software in de meldkamers het regelmatig laat afweten. Bovendien heeft Hasselt de onbetrouwbaarste noodcentrale van het land.” Astrid, het digitale communicatienetwerk van de Belgische hulpdiensten, heeft elf alarmcentrales voor noodoproepen, één per provincie en één in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Die meldkamers maken het mogelijk om noodoproepen te ontvangen, en ze door te sturen naar de bevoegde diensten.
Volgens voorzitter Gert Cockx van de politievakbond NSPV was de 101-centrale van de politie in Hasselt minstens een kwartier onbereikbaar tijdens Pukkelpop, wegens overbelast door het grote aantal binnenkomende telefoontjes, met een crash tot gevolg.
“Het zijn de operatoren zelf die gewezen hebben op het feit dat ze een tijdlang geen noodoproepen meer konden ontvangen”, aldus Cockx. “Ik heb die informatie uiteraard gedubbelcheckt bij verschillende specialisten, en er is geen twijfel mogelijk: Hasselt is een tijdlang plat gegaan. Terwijl je toch zou verwachten dat een noodcentrale ook blijft functioneren op momenten van grote nood.”
De voorzitter vindt het vreemd dat zowel het kabinet van Binnenlandse Zaken als de Limburgse provinciegouverneur zich van de domme houden. “Iedereen weet dat de alarmcentrales van Astrid regelmatig haperen. De interface-software dateert van tien jaar geleden en is compleet verouderd.”
Als je kijkt naar het aantal interventies, dan is Hasselt al een tijdje de slechtste leerling van de klas. Leuven (Vlaams-Brabant) bekleedt de weinig benijdenswaardige tweede positie, Charleroi komt op drie, Luik staat op vier. “Er wordt intussen wel gedacht aan het vernieuwen van de software, maar dat zou per provincie één miljoen euro kosten, en daar is allicht geen geld voor.”
Cockx: “Als je in overweging neemt dat Hasselt de onbetrouwbaarste centrale van het land heeft, dan is het allicht geen verrassing dat ze dienst weigerde tijdens de ramp op Pukkelpop”, klinkt het nog. “En als zo’n installatie plat gaat, duurt het minstens een kwartier voor alles weer opgestart is.”
Astrid ontkent
Woordvoerder Frederik Langhendries van Astrid ontkent formeel dat er een technisch probleem geweest is met de 101-centrale in Hasselt tijdens de ramp op Pukkelpop (“als er zich een probleem voordoet dan wordt dat gemeld. Quod non”), en laat uitschijnen dat Cockx misschien doelt op de 100-centrale, dat andere meldpunt waarop burgers terecht kunnen wanneer ze hulpdiensten (maar niet de politie) willen contacteren.
In het kader van de invoering van een eenvormig Europees noodnummer 112 heeft de Belgische regering in 2005 wel beslist om de 101- en 100-centrales op dezelfde locatie en met dezelfde software te laten samenwerken, maar volgens Langhendries is er wat dat betreft nog wel wat werk.
“Voorlopig zitten enkel de 100-centrales van Oost-Vlaanderen (sinds 2007) en Vlaams-Brabant (sinds 2009) op het communicatienetwerk van Astrid”, zegt Langhendries. “De andere centrales -dus ook die van Limburg- werken nog op een ouder platform, en moeten de overstap nog maken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier