Alcatel-Lucent gaat voluit voor LTE

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Alcatel-Lucent bouwt een nieuw ‘ecosysteem’ uit rond LTE. Onder meer Samsung en HP stapten al in het ‘NG Connect’ programma.

Alcatel-Lucent bouwt een nieuw ‘ecosysteem’ uit rond LTE. Onder meer Samsung en HP stapten al in het ‘NG Connect’ programma.

Op het Mobile World Congress in Barcelona is het al LTE wat de klok slaat. Iedereen heeft de mond vol over ‘Long Term Evolution’, zeg maar de ondertussen nagenoeg onbetwiste opvolger van de 3G-radiotechnologie. LTE belooft hogere datasnelheden en betere reactietijden en moet beter overweg kunnen met een groot aantal simultane datagebruikers. Op een persconferentie maakte Adolfo Hernandez, de EMEA-president van Alcatel-Lucent, duidelijk dat het ‘nieuwe’ Alcatel-Lucent voluit voor LTE gaat en zich in dit gebied als leider wilt positioneren.

Alcatel-Lucent gelooft sterk in een end-to-end aanpak, en wil daarom een nieuw ‘ecosysteem’ rond de technologie uitwerken. Het ‘NG Connect’ programma telt al een aantal partners waaronder HP en Samsung. Maar daarnaast zitten in het programma ook heel wat kleinere spelers, die gespecialiseerd zijn in content en social networking. Zoals Tim Krause, chief marketing officer, het zei: “LTE reikt wat ons betreft verder dan alleen maar radiotechnologie. Het hele onderliggende netwerk moet vernieuwd worden, maar aan de andere kant van de ‘value chain’ moeten ook de toepassingen er zijn.”

Volgens Mary S. Chan – binnen Alcatel-Lucent verantwoordelijk voor de 4G/LTE divisie – is dat ‘renovatiewerk’ bij heel wat operatoren al gestart. “Investeringen in ip-transformation worden ook niet zomaar stil gezet omdat het economisch klimaat slecht is. Operatoren weten dat”, aldus Chan. Op termijn moeten de immense investeringen in LTE – van de pure backbone, over de radio access, tot de eigenlijke toepassingen – er wel voor zorgen dat telecomoperatoren weer méér ARPU (gemiddelde inkomsten per gebruiker) kunnen genereren. Bovendien zou dankzij LTE de totale kostprijs per bit spectaculair dalen. Alcatel-Lucent hoopt dat de combinatie van deze elementen operatoren over de streep zal trekken.

Opmerkelijk trouwens is nog dat exact een jaar geleden – tijdens de editie 2008 van het Mobile World Congress – Alcatel-Lucent een grootse joint-venture met NEC aankondigde specifiek voor LTE. Die joint-venture is ondertussen dood en begraven. “We zijn tot het besluit gekomen dat we beter zélf voluit voor de technologie moesten gaan omdat LTE te belangrijk is voor de toekomst van Alcatel-Lucent”, zei Tim Krause daarover.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content