Alcatel-Lucent haalt 1 Gbps op koperlijnen

Alcatel-Lucent test in Oostenrijk technologie om een gigabitsnelheid met een gewoon koperpaar te verkrijgen.

Alcatel-Lucent test in Oostenrijk technologie om een gigabitsnelheid met een gewoon koperpaar te verkrijgen.

De technologie draagt de naam G.fast vectoring en werd ontwikkeld door Bell Labs, waarbij de Antwerpse afdeling een cruciale rol speelde. Tijdens de test bij de Oostenrijkse operator A1 (een dochterbedrijf van Telekom Austria) werd op een koperpaar in ideale omstandigheden een snelheid van 1,1 Gbps gehaald over een afstand van zeventig meter en 800 Mbps over honderd meter.

Die enorme snelheid is goed nieuws voor wie snel internet wil. Koperlijnen vormen bij DSL-technologie de laatste tientallen meters tussen de straatcabine (node) en de modem in een gebouw of huis. Ze vervangen door bijvoorbeeld glasvezel zou een enorme meerkost en verschillende graafwerken met zich meebrengen zodra er meer bandbreedte vereist is.

Wel benadrukt Alcatel-Lucent dat het om een test gaat. G.fast is nog geen standaard en zal daarom de eerste jaren nog niet commerciëel beschikbaar zijn. In 2010 beweerde het bedrijf ook al dat het tot 1 Gbps kon gaan. Maar hier ging het om de bundeling van meerdere koperparen.

Minder storing

De vectoringtechnologie moet er onder meer voor zorgen dat er minder storing optreedt wanneer meerdere koperparen dicht bij elkaar zitten. Bijvoorbeeld op weg naar een appartementsgebouw.

Zo kan Alcatel-Lucentnaar eigen zeggen bij een snelheidstest op een onbeschermd koperpaar (dus van mindere kwaliteit) tot 500 Mbps te halen over honderd meter. Met meerdere verbindingen in de buurt zakte de snelheid naar 60 Mbps. Via vectoring lukte het om die storing, de zogenaamde crosstalk, weg te werken en de snelheid opnieuw naar 500 Mbps te halen.

“G.fast onderlijnt de expertise die Alcatel-Lucent naar klanten als Telekom Austria brengt om hun capaciteit bij ultra-breedbanddekking uit te breiden”, zegt Federico Guillen, hoofd Business Line Fixed Access bij Alcatel-Lucent. “Hoewel het slechts om een test ging, tonen de indrukwekkende resultaten het enorme potentiëel van G.fast voor providers wereldwijd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content