Alcatel-Lucent zet tienduizend mensen op straat

De telecomreus wil een miljard euro aan vaste kosten besparen. Daarom verdwijnen er wereldwijd tienduizend banen waarvan een aanzienlijk deel in onze regio.

De telecomreus wil een miljard euro aan vaste kosten besparen. Daarom verdwijnen er wereldwijd tienduizend banen waarvan een aanzienlijk deel in onze regio.

Van de tienduizend banen vallen er 2.100 ontslagen in Noord- en Zuid-Amerika, 3.800 in Asia-pacific en 4.100 in Emea. Daarbij wordt het aantal business hubs gehalveerd.

Een flink aantal van de ontslagen liggen in Europa, Midden-Oosten en Afrika, hoeveel dat er in België zullen zijn is nog niet bekend. Morgen komt er een ondernemingsraad die daar mogelijk meer duidelijkheid komt over de lokale impact van de herstructurering.

In België stelt Alcatel-lucent zo’n 1.500 mensen te werk in Antwerpen en Namen. Wereldwijd heeft het bedrijf 72.000 mensen in dienst en haalde het in 2012 een omzet van 14,4 miljard euro.

De ontslagen passen in het Shift Plan dat het bedrijf in juni voorstelde. Daarbij wil het zich positioneren als specialist in IP-netwerken en ultra-breedband access. Al gaat dat niet zomaar. Zo worden onderzoek & ontwikkeling getransformeerd waarbij er minder wordt geïnvesteerd in bestaande, oudere, technologie. Ook moeten de kosten voor sales, support en administratieve functies naar omlaag. Het einddoel is een verlaging van de vaste kosten met één miljard euro tegen 2015.

Niet de eerste keer

“Om dit plan uit te voeren, moeten we moeilijke beslissingen nemen, en we zullen ze maken in een open en transparante dialoog met onze werknemers en hun vertegenwoordigers” zegt de nieuwe ceo Michel Combes in een verklaring. “The Shift Plan gaat erom dat het bedrijf opnieuw controle over haar eigen lot heeft.”

Het is niet de eerste keer dat het Franse telecombedrijf drastisch moet snijden in zijn personeelsbestand. In de zomer van 2012 schrapte het bedrijf al vijfduizend banen. Ook toen werd er gesproken van de nood aan transformatie.

Een interessant zijspoor in het verhaal is de officieuze interesse van Nokia. Eind september raakte bekend dat er binnenskamers bij Nokia Solutions Networks wordt nagedacht om de wireless afdeling van Alcatel-Lucent over te nemen. Dat bedrijf heeft binnenkort, door de overname van zijn telefoonafdeling door Microsoft, opnieuw geld op de rekening dat mogelijk kan gebruikt worden voor overnames.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content