Algoritme brengt primeur over aardbeving: wordt de journalist vervangen door een robot?

© Shutterstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

The Los Angeles Times berichtte maandag als eerste over een aardbeving in het zuidwesten van Californië. De primeur was van de hand van … een robot.

LA Times-journalist en programmeur Ken Schwencke heeft twee jaar geleden een algoritme (Quakebot) geschreven dat berichten over aardbevingen in een bepaalde regio automatisch in een artikelsjabloon kan gieten, en dit op basis van metingen van de US Geological Survey, een wetenschappelijke afdeling van de Amerikaanse regering die onder meer onderzoek doet naar natuurbedreigingen.

Dankzij Quakebot slaagde de LA Times-journalist erin als eerste te berichten over de aardbeving van maandag in het zuidwesten van Californië, drie minuten nadat de grond begin te daveren. Schwencke moest het automatisch gegenereerde artikel wel nog zelf goedkeuren alvorens het op de site van de Amerikaanse krant gepubliceerd werd.

Wordt binnenkort ook het beroep van journalist bedreigd door robots? Ken Schwencke beweert van niet. Hij vindt Quakebot een handig hulpmiddel dat de basisinformatie over een gebeurtenis kan aanbrengen, maar verhalen uitdiepen is en blijft in zijn ogen de taak van de redacteur.

De LA Times is niet de eerste die aan ‘robotjournalistiek’ doet. Zo levert het bedrijf Narrative Science uit Chicago al een paar jaar door robots gegenereerd nieuws over sport en economie aan Forbes en Yahoo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content