Alle Vlaamse overheidsdiensten op één netwerk

Met de lancering van VOnet rekent de Vlaamse overheid op een betere gegevensuitwisseling tussen de verschillende departementen en agentschappen.

Met de lancering van VOnet rekent de Vlaamse overheid op een betere gegevensuitwisseling tussen de verschillende departementen en agentschappen.

Het Vlaamse Overheidsnetwerk (VOnet) werd op gang getrapt met een eerste applicatie: een content management systeem om gegevens en documenten gemakkelijk onderling uit te wisselen. Klinkt weinig spectaculair, maar om de vooruitgang te begrijpen, moet de oude situatie wat worden toegelicht, vindt Karl Musschoot van het departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid. “Vroeger bestond de Vlaamse administratie uit 7 departementen. Daarnaast waren er de openbare instellingen als De Lijn of Kind & Gezin. Zowel de Vlaamse overheid als die instellingen hadden een eigen intranet (of soms zelfs helemaal geen) en waren niet met elkaar verbonden. Maar sinds de structuurwijziging (‘Beter Bestuurlijk Beleid’) in 2006 bestaat de Vlaamse overheid nu uit 13 grote beleidsdomeinen. Elk beleidsdomein heeft departementen, te vergelijken met de vorige, en agentschappen. Om de onderlinge communicatie binnen de beleidsdomeinen te stroomlijnen is VOnet ontwikkeld.”

Het Vlaamse it-consortium EDS-Telindus werkte het concept van VOnet in de loop van 2007 uit. De uitrol was een werk van enkele maanden, met het zwaartepunt in december en januari. “Bovendien was het zaak om de agentschappen te motiveren om er mee in te stappen, aangezien die keuze vrijwillig was”, zegt Musschoot. “Slechts enkele agentschappen – onder meer vzw De Rand, het VLAM en een aantal investeringsmaatschappijen – doen niet mee, enerzijds omdat ze zeggen dat het “niks voor ons” is, maar soms ook – en dat is misschien wel erger – omdat ze “daarvoor geen personeel hebben”.

Musschoot verwacht dat naast het CMS almaar meer toepassingen op VOnet zullen terechtkomen, al moeten diensten daarover nog eens samenzitten. “Complexe toepassingen als personeelssystemen of ook wiki-toepassingen: the sky is the limit… of misschien beter: de technologie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content