Alles wat u moet weten over de nieuwe apparaten van Apple

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Apple brengt niet alleen de nieuwe iPad Air op de markt. In San Francisco gooide het bedrijf ook een nieuw iPad Mini, een reeks vernieuwde Macs en een vracht software voor de leeuwen.

Zowel bij fans als sceptici was er na de iPad-lancering dinsdag enig gemor te horen. Zoals wel vaker bij soortgelijke Apple-evenementen de laatste tijd voelden velen zich niet genoeg van hun sokken geblazen. Er was niets revolutionairs te zien, werd er geklaagd.

Dat is strikt genomen waar. Van een smartwatch of een revolutionaire televisie, producten waar Apple naar verluidt in het geheim aan werkt, was niets te bekennen. De apparaten die werden voorgesteld, boden geen ‘big bang’, zoals de iPhone in 2007 of de iPad in 2010. Maar wat het evenement miste in originaliteit, maakte het goed in volume: hier werd in één keer véél gepresenteerd.

iPad Mini

De iPad Air was niet de enige tablet die Apple in San Francisco boven de doopvont hield. Zoals voorzien werd er ook een nieuwe iPad Mini gepresenteerd. En, zoals iedereen na de talrijke lekken van de laatste tijd al wist, krijgt die een retinascherm mee.

De iPad Mini heeft dezelfde resolutie als zijn grote broer (2048 x 1536 pixels) en krijgt ook dezelfde 64 bit A7-chip mee. Hij begint in de VS vanaf 399 dollar voor het model met 16 GB en wifi aan boord.

Goed om te weten: ook de oude iPad Mini blijft in de handel. Die gaat in de VS 299 dollar kosten. Dat is 70 dollar meer dan de grote concurrent, de Nexus 7 van Google.

De Nexus 7 is sneller en heeft een beter scherm, maar de oude iPad Mini heeft het superieure Apple-design en profiteert van het grotere aanbod van tablet-applicaties in de App Store. Beide toestellen zullen het ongetwijfeld goed doen onder de kerstboom.

Nieuwe Macs

Het visueel meest opzienbarende toestel waar Apple mee uitpakte, was de Mac Pro. Die ziet eruit als een glanzende zwarte vaas of, met iets meer fantasie, als de ‘warp drive’ van een ruimteschip uit een science fiction-film.

De Mac Pro was weliswaar al in juni aangekondigd, maar nu is er ook een prijs (2999 dollar) en een verkoopsdatum (december) op geplakt. Zoals de naam al aangeeft, is dit het toestel voor grafische ontwerpers, muziekproducers en andere professionals die power nodig hebben. De Mac Pro draait op de Xeon E5-processor van Intel en kan tot 1 terabyte flashgeheugen aan. Een traditionele harddrive is niet beschikbaar.

Apple stelde ook twee nieuwe MacBook Pro-laptops voor. Beide zijn dunner, lichter en sneller dan hun voorgangers. Het 13 inch-model gaat in de VS in de handel vanaf 1299 dollar, het 15 inch-model vanaf 1999 dollar.

Nieuwe software

Ook al aangekondigd in juni: OS X Mavericks, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac-computers. Geen revolutionaire vernieuwingen hier tegenover de voorganger Mountain Lion, maar Mavericks zal nog een tikje sneller draaien, belooft Apple. Beter nog: iedereen die een min of meer recente Mac in huis heeft, kan het gratis downloaden.

Ook de softwarepakketten iLife (voor foto-, video- en muziekediting) en iWork (voor professionele toepassingen) zijn vernieuwd. Beide zijn aangepast aan de nieuwe 64-chips in de mobiele apparaten van Apple. Verder moet het makkelijker worden om bestanden te bewerken in iOS (het mobiele besturingssysteem van de iPhone en de iPad) en OS X, en zelfs op PC’s.

Partner Content