Allianz wil veiligheidsstandaard voor mobiele telefoon die gebruikt wordt als autosleutel

© Getty Images/iStockphoto

De Duitse verzekeraar Allianz, de grootste verzekeringsonderneming in Europa, wil een uniforme veiligheidsstandaard voor mobiele telefoons die gebruikt worden om een auto te openen en te starten. Allianz verwacht dat mobiele telefoons de komende drie tot vijf jaar de rol van autosleutel zullen overnemen in Europa.

Het standaardiseren van de beveiligingsvereisten zal helpen om ervoor te zorgen dat autodieven niet kunnen profiteren van die overgang, aldus de experts van Allianz. Het Duitse luxemerk Mercedes biedt bijvoorbeeld vandaag al zo’n optie voor mobiele telefoons. “We denken dat dit binnen drie à vijf jaar breed aangeboden zal worden”, aldus Christoph Lauterwasser, hoofd van het Allianz center voor technologie.

Allianz roept op tot het blokkeren van kopieermogelijkheden voor virtuele sleutels, waarbij enkel de eigenaar toelating zou mogen geven voor een mobiele telefoon voor het ontgrendelen van wagens. Gegevensoverdracht tussen een mobiel toestel en een auto moet onderworpen zijn aan sterke encryptie en het systeem zou moeten kunnen aangeven wie met een wagen reed en wanneer, aldus de verzekeraar.

Begin jaren negentig stuurde Allianz wegens stijgende autodiefstalcijfers aan op alarmsystemen, die vandaag op veel wagens terug te vinden zijn.

Partner Content