Almaar meer ‘e’ in Vlaamse bedrijfsvoering

Vlaamse organisaties investeren misschien wel minder in informatica, de automatisering en de elektronische bedrijfsvoering gaan wel de hoogte in.

Vlaamse organisaties investeren misschien wel minder in informatica, de automatisering en de elektronische bedrijfsvoering gaan wel de hoogte in.

73 procent van de Vlaamse ondernemingen zegt in 2007 te hebben geïnvesteerd in informatica. Dat is een stijging ten opzichte van 2004 (68 procent), maar nog steeds lager dan in 2001 (79 procent). Dat blijkt uit een studie van de Serv, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, over bedrijfs- en organisatieconcepten. Het eerste deel van de studie bekijkt hoe ict en innovatie wordt toegepast bij bedrijven en organisaties.

Ondanks die mindere ict-investeringen groeit de automatisering bij bedrijven van 52 procent in 2001 tot 66 procent in 2007. Gemiddeld is nu 56 procent van het Vlaamse personeel beeldschermwerker, tegenover 42 procent in 2001.

Bij aankoop en logistiek gebruikt 64 procent van de organisaties informaticatoepassingen. Bij personeelsbeheer is dat 68 procent. Bijna evenveel bedrijven (66 procent) hanteert ict bij de productie, dienstverlening of één van de kerntaken van de organisatie.

Outsourcing van informatica gebeurt bij 27 procent van de organisaties. Dat cijfer is nauwelijks gewijzigd in de voorbije jaren.

E-commerce groeit enorm aan belang sinds 2001. 75 procent van de organisaties plaatst minstens een deel van z’n bestellingen via internet, electronic data interchange, of een andere elektronische weg. In 2001 was dat nog 46 procent. Gemiddeld wordt 41 procent van de bestellingen elektronisch geplaatst.

Voor ontvangen bestellingen wordt de logische opsplitsing gemaakt tussen de profit-sector enerzijds en ziekenhuizen, social profit en overheid anderzijds. In de profit-sector ontvangt 84 procent van de bedrijven minstens een deel van de bestellingen elektronisch, tegenover 50 procent in 2001. Gemiddeld krijgen ze nu 28 procent van de bestellingen elektronisch binnen.

Bij ziekenhuizen, social profit en overheid verloopt 93 procent van de formaliteiten en informatieaanvragen (ter vervanging van de term ‘bestellingen’) minstens deels via e-mail of internet. In 2001 was dat 86 procent. Gemiddeld 40 procent van die informatieaanvragen – tegenover 24 procent in 2001 – wordt zo elektronisch behandeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content