Alphabet aangeklaagd om ontslagvergoedingen

© REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een groep aandeelhouders heeft een zaak aangespannen tegen Google-moeder Alphabet. Het bedrijf zou in de fout zijn gegaan door directeuren die ontslagen zijn om seksueel wangedrag een gouden parachutes te geven.

De aandeelhouders stellen dat het bedrijf zijn plichten tegenover hen heeft verzaakt door enkele werknemers riante vergoedingen te geven, nadat die voor seksueel wangedrag waren ontslagen.

Het is al de tweede groep die het bedrijf aanklaagt om de manier waarop ze ontslagen van gevallen directeuren aanpakt. Ook twee pensioenfondsen hebben een zaak aangespannen.

In beide gevallen draait de aanklacht rond enkele ontslagen die de voorbije maanden vielen bij Google. De #metoo-beweging zorgde er ook bij Alphabet voor dat slachtoffers van intimidatie naar voren kwamen, en enkele directeuren werden vervolgens aan de deur gezet. Vaak met riante ontslagvergoedingen. Zo kreeg voormalig Android-baas Andy Rubin een gouden parachute van 90 miljoen dollar, nadat hij was beschuldigd van seksueel wangedrag door een collega. Ook Amit Singhal, die Google search leidde, zou een miljoenenvergoeding hebben gekregen nadat hij werd ontslagen voor het mogelijk betasten van een collega. De praktijk leidde tot protesten bij het personeel.

Nu zijn ook de aandeelhouders boos. Volgens Louise Renne, een van de advocaten van de aanklagers, moet Google ophouden met deze zaken onder de mat te vegen. “Er zijn bewijzen voor seksuele intimidatie bij Google”, aldus Renne, “maar die zijn niet genoeg opgevolgd. Integendeel, de daders van dit wangedrag zijn net beloond met grote geldbedragen. Dat is verkeerd.”

In de zaak wordt onder meer geëist dat er drie nieuwe onafhankelijke directeuren worden aangesteld voor de raad van bestuur van Alphabet. Dat zou de macht van oprichters Larry Page en Sergey Brin stevig in kunnen dijken. Verder willen de aandeelhouders dat de ontslagen werknemers hun ontslagvergoeding teruggeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content