Alphabet test internetballonnen in Indonesië

Internetballon Google © Youtube

De moedermaatschappij van Google, Alphabet, heeft Indonesië uitgekozen als proeftuin voor de Loon internetballonnen. Het land heeft alle eigenschappen die voor een test noodzakelijk zijn, zoals grote afmetingen, een wilde natuur met weinig netwerken en mensen die behoorlijk verspreid wonen.

Loon is een geesteskind van Sergei Brin van Google. Hij wil via ballonnen internet beschikbaar stellen in dunbevolkte gebieden en landen zonder een goede infrastructuur. “In totaal hebben zo’n 4 miljard mensen absoluut geen toegang tot internet en dat moet snel veranderen”, aldus Brin.

Google gebruikt ballonnen voor het bieden van internettoegang, terwijl Facebook hetzelfde wil maar dan met drones. Google stelt dat ballonnen beter werken, omdat ze niet doorlopend heoven bij te tanken. Nadeel van een ballon is wel, dat hij kan wegdrijven op de wind. “Met onze ballonnen bouwen we in feite een netwerk met zend/ontvangers die op 20 kilometer hoogte hangen”, zegt Mike Cassidy, vice president van Project Loon.

Indonesië wordt de derde grote praktijktest voor Loon. Eerder al is een kleine proef gehouden op Sri Lanka, De resultaten daarvan waren bemoedigend. Vervolgens werden wat grotere proeven gehouden in Australië en het gebied rond Silicon Valley.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content