Als de rook om je hoofd is verdwenen

Toen hij zich in 1999, in volle internetbubbel, in de pluchen senaatszetels plofte, ontglipte hem voor de camera’s de volzin dat hij hier wel eens een vette joint zou willen roken.

Toen hij zich in 1999, in volle internetbubbel, in de pluchen senaatszetels plofte, ontglipte hem voor de camera’s de volzin dat hij hier wel eens een vette joint zou willen roken.

Ook nu nog vindt hij dat België zelf koffieshops moet toelaten in plaats van zich te verzetten tegen de wietboulevards van Maastricht. Misschien hebben we wel zo’n verlichte geest nodig om het ict-beleid in België enige shwung te bieden. De 34-jarige liberaal Vincent Van Quickenborne, gemeenzaam Quickie genoemd, was tot voor kort staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging. Staatssecretaris Q, grapte hij. Q liet zich opmerken met de inauguratie van de website kafka.be, op zich al een vernieuwing in een partij waar de eerste burger van het land, Herman De Croo (ex-telecomminister!), er prat op ging dat computer, internet en e-mail niet aan hem besteed was. Kafka stond en staat voor ‘Eenvoud maakt macht’, een persiflage op ons vaderlands adagium. In ict-middens misschien geen slechte aanpak.

Nu is Quickie dus Minister Q. Sommigen schilderen hem af als it-minister (‘België is ons voor’, kopte Computable) maar dat is ongetwijfeld iets te kort door de bocht. Hij heeft immers ook de erg belangrijke economieportefeuille op zak. Niet dat zijn liberale voorganger Marc Verwilghen als economieminister veel brokken heeft gemaakt. Op telecomvlak is hij er wel in geslaagd om, mede onder druk van Europa, Belgacom op te leggen om de interconnectietarieven van telefoon naar gsm, en van en naar mobieltje te doen dalen. Het heeft lang geduurd voordat de eindgebruiker daar wat van zag, dat wel.

Minister Q. heeft als staatssecretaris een aantal niet-onaardige realisaties gedaan, maar toonde alvast dat hij één en ander in beweging kan brengen. Als Kortrijkzaan heeft Van Quickenborne zondermeer de rook gezien rond van de opgebrande droom van Lernout & Hauspie. Maar hij heeft ongetwijfeld ook gemerkt welke krachten er bij een dergelijk project vrijkomen. Dat earlydays-dynamisme hopen we hem straks te kunnen toedichten, als hij de tijd krijgt om een strategie uit te dokteren, natuurlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content