Alternatieve Nobelprijs voor Edward Snowden

© AFP

De alternatieve Nobelprijs gaat in 2014 naar de Amerikaanse klokkenluider en vroegere NSA-medewerker Edward Snowden, omdat ‘hij met moed en deskundigheid de ongekende omvang van staatscontrole heeft blootgelegd.’

De alternatieve Nobelprijs gaat dit jaar naar de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. De vroegere NSA-medewerker krijgt de onderscheiding – waaraan geen geldbedrag is verbonden – “omdat hij met moed en deskundigheid de ongekende omvang van staatscontrole heeft blootgelegd, die een schending vormt voor fundamentele democratische processen en grondwettelijke rechten”. Dat deelde de Right Livelihood Award-Stichting in het Zweedse Stockholm mee.

The Guardian geëerd

Samen met Snowden wordt de hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian Alan Rusbridger gelauwerd. De krant had de spionagepraktijken namelijk onthuld. Rusbridger wordt onderscheiden voor het “herstel van een globale mediaorganisatie die zich geheel heeft gewijd aan verantwoordelijke journalistiek en ondanks grote tegenwerking illegaal handelen van ondernemingen en staten onthult”, luidt het.

Strijd voor mensenrechten

De Pakistaanse advocate Asma Jahangir en Basil Fernando van de Aziatische Mensenrechtencommissie worden door de stichting geëerd voor hun strijd voor mensenrechten met elk 500.000 Zweedse kronen (bijna 55.000 euro) gedoteerde onderscheiding. Een derde prijs gaat naar de Amerikaanse milieuactivist Bill McKnibben. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content