Amazon, Apple en Microsoft hebben ‘vuile cloud’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Amazon, Apple en Microsoft gebruiken heel wat “vuile energie” voor hun clouddiensten, zo zegt Greenpeace. Goede punten waren er voor Facebook, Google en Yahoo.

Amazon, Apple en Microsoft gebruiken heel wat “vuile energie” voor hun clouddiensten, zo zegt Greenpeace. Goede punten waren er voor Facebook, Google en Yahoo.

Greenpeace publiceerde haar bevindingen in het rapport ‘How clean is your cloud’. Daarin maakt de milieuorganisatie een balans op van het energieverbruik en duurzaamheid van datacenters en ‘clouds’ van it-reuzen. Volgens Greenpeace verbruiken die een enorme hoeveelheid energie: voor sommige het equivalent van ongeveer een kwart miljoen Europese gezinnen.

Amazon, Apple en Microsoft besteden volgens Greenpeace niet voldoende aandacht aan de afkomst van de elektriciteit die ze verbruiken en zetten nog steeds voor een groot deel in op vuile energie voor de clouddiensten. Yahoo en Google doen het het beste als het gaat om het gebruik van hernieuwbare energie. Ook Facebook gaat voortaan volop inzetten op hernieuwbare energie, vernam Greenpeace. Een eerste stap in die richting is de bouw van een volledig groen datacenter in Zweden.

Greenpeace-verantwoordelijke Casey Harrell zegt dat het de organisatie niet te doen is om deze bedrijven aan de schandpaal te nagelen, maar wel om hen in de juiste richting te duwen. “We houden van onze iPhone. Die maakt ons het leven makkelijker, maar hoeft de zaken voor de planeet dan weer niet moeilijker te maken.”

Apple heeft overigens al gereageerd op het Greenpeace-rapport. Het bedrijf maakt brandhout (no pun intended) van de conclusies van de milieuorganisatie door te stellen dat het merendeel van de energie die zijn datacenters verbruiken ook hernieuwbare energie is. Greenpeace heeft daar op haar beurt weer vraagtekens bij geplaatst, maar nodigt Apple uit tot wat meer transparantie.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content