Amazon legt tientallen lanceringen vast voor zijn satellietenweb

Een medewerkster van Project Kuiper, het geplande netwerk van communicatiesatellieten gebouwd door Kuiper Systems LLC, een dochteronderneming van Amazon.com. © Amazon

De Amerikaanse webwinkel Amazon heeft 83 raketlanceringen vastgelegd waarmee het bedrijf de komende vijf jaar het grootste deel van zijn geplande satellietenweb voor hogesnelheidsinternet kan ontplooien.

De meeste lanceringen (38) zullen worden uitgevoerd door United Launch Alliance, een gezamenlijke onderneming van de Amerikaanse bedrijven Boeing en Lockheed Martin. Die zal daarvoor zijn nieuwe raket Vulcan Centaur inzetten, waarvan de eerste vlucht dit jaar gepland is.

Project Kuiper

Het Europese Arianespace werd gecontracteerd voor 18 lanceringen met zijn Ariane 6, die nog in ontwikkeling is. De eerste testvlucht ervan is later dit jaar gepland, in 2023 zou de raket operationeel moeten zijn. De overige lanceringen gaan naar Blue Origin, opgericht door Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Met het zogeheten Project Kuiper wil Amazon in totaal 3.236 satellieten in een baan rond de aarde brengen. Ze moeten zorgen voor hogesnelheidsinternet via satelliet. Andere spelers, zoals Starlink van SpaceX (Elon Musk) en de in Londen gevestigde satellietoperator OneWeb, werken aan een gelijkaardig satellieteninternet.

Partner Content