Amazon pompt miljard euro in elektrificatie van voertuigen in Europa

© Belga

Amazon trekt minstens 1 miljard euro uit om zijn Europese vloot van transportmiddelen te elektrificeren. Zo wil de e-commercereus tegen 2025 ruim 10.000 elektrische bestelbusjes in Europa hebben. Nu heeft Amazon 3.000 elektrische busjes in gebruik. Daarnaast wil het bedrijf de komende jaren meer dan 1.500 elektrisch aangedreven vrachtwagens aanschaffen voor gebruik in Europa.

Amazon heeft al een order gedaan bij de fabrikant van elektrische voertuigen Rivian voor 100.000 busjes. Daarnaast gaat de internethandelaar ook investeren in infrastructuur voor elektrisch rijden, door duizenden oplaadpunten te plaatsen in Europa. Verder zal geld worden gestoken in zogeheten ‘micro mobility centers’ in Europese steden. Het is de bedoeling dat deze kleine distributiecentra worden verdubbeld in aantal. Nu heeft Amazon in meer dan twintig steden van die centra. Vanuit die locaties kunnen bestellingen geleverd worden met elektrische fietsen of door bezorgers te voet.

Uitstoot verlagen

Amazon wil met deze stappen de uitstoot verlagen. Het Amerikaanse bedrijf heeft een doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Topman Andy Jassy stelt dat deze ambitie ‘aanzienlijke en aanhoudende’ investeringen nodig heeft.

Partner Content