Amazon-topman Jeff Bezos gaat met nieuwe raket concurrentie verder aan met SpaceX

© Blue Origin
Wim Kopinga Freelance journalist

Amazon-topman Jeff Bezos heeft een nieuwe raket van zijn ruimtebedrijf Blue Origin aangekondigd die opnieuw te gebruiken moet zijn. De raket heet ‘New Glenn’ en is groter dan de vergelijkbare Falcon Heavy-raket van SpaceX.

De naam is een eerbetoon aan John Glenn, die in 1962 als eerste Amerikaan in een baan rond de aarde kwam. De New Glenn moet zowel mensen als commerciële satellieten naar de ruimte brengen. De lanceringen moeten vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida gebeuren.

De nieuwe raket moet volgens Bezos voor het einde van dit decennium opstijgen en moet in staat zijn om de eerste trap – het deel van de raket dat verantwoordelijk is voor de lancering – weer op aarde te laten landen, zodat deze opnieuw gebruikt kan worden. Dit is vergelijkbaar met de New Shepard van Blue Origin. Die raket was alleen een pak minder krachtig, waardoor hij geen ladingen in een baan rond de aarde kon brengen. De New Glenn moet dit wel kunnen.

Bezos liet nog doorschemeren dat er ook een project in de planning staat met de naam ‘New Armstrong’. De naam doet vermoeden dat de Maan dan in beeld komt, maar behalve de naam wilde hij er nog niets over kwijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content