Amazon verlaagt prijzen clouddienst AWS in Europa

Niet alleen worden de clouddiensten van Amazon Web Services (AWS) goedkoper, Amazon lanceert ook een nieuw type virtuele machine voor de Europese markt.

Amazon maakte vrijdag bekend dat de prijzen voor virtuele Linux-machines ook voor Europese klanten met 10 tot 20 procent dalen. Daarnaast verlaagt de aanbieder van clouddiensten tevens de kosten voor gebruikte bandbreedte. In plaats van 0,12 dollarcent per gigabyte betalen klanten voor het overbrengen van data naar een andere regio, zoals Noord-Amerika of Azië, nu 0,2 dollarcent per gigabyte. De nieuwe tarieven gelden niet alleen voor Amazon EC2-machines, maar ook voor klanten die diensten afkomstig van Amazon S3 en Amazon Glacier afnemen.


Amazon Web Services introduceert met de M3 (Second Generation Standard) ook een nieuw type virtuele machine voor de Europese markt. De 64-bit machine is vijftig percent krachtiger dan zijn voorgangers. De M3 is geoptimaliseerd voor media encodering, batchverwerking, caching en webhosting.


Gartner publiceerde in oktober 2012 het rapport Magic Quadrant for Cloud Infrastructure as a Service. Daarin plaatst de marktonderzoeker Amazon Web Services als marktleider. AWS heeft het belangrijkste IaaS (Infrastructure as a Service)-productportfolio dat het voortdurend uitbreidt. Als aanbieder verlaagt het ook stelselmatig de prijzen. Nadeel volgens Gartner is dat AWS bedrijven geen SLA (Service level agreement) aanbiedt, maar haar clouddiensten baseert op ‘best effort’.


Het lijkt erop dat er een prijzenslag woedt in de IaaS-markt. Microsoft maakte zijn Azure-cloud eind vorig jaar 28% goedkoper. Google deed eerder al 30% af van zijn Computing Engine-prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content