Amazon Web Services leidt in public IaaS markt

© web

Microsoft en Google zien hun marktaandeel in de wereldwijde public Infrastructure as a Service (IaaS) markt het snelst groeien. Marktleider is echter Amazon Web Services, met een marktaandeel van 45%.

Dit blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van 2016 van Synergy Research Group. In de public Platform as a Service (PaaS) markt is de concurrentie groteren liggen de marktaandelen dichter bij elkaar. Desondanks is Amazon Web Services ook in deze markt marktleider. Het bedrijf heeft een forse voorsprong op Salesforce, Microsoft en IBM. In het manage private cloud segment is IBM marktleider, gevolgd door Amazon, Rackspace en NTT.

De vier grootste cloud providers (Amazon, Microsoft, IBM en Google) hebben gezamenlijk ruim de helft van de wereldwijde cloud markt in handen en zien allen hun marktaandeel groeien.

8 miljard dollar omzet

Synergy Research Group voorspelt dat de omzet uit cloud infrastructuur diensten in het derde kwartaal van 2016 uitkomt op 8 miljard dollar. Naar verwachting blijft de omzet de komende jaren stijgen met een groei van maar liefst 50% per jaar. Public IaaS is het grootste segment van de cloud markt, terwijl public PaaS het snelste groeiende segment is. De database, IoT en analytics subsegmenten binnen de PaaS markt groeien allen met 100% of meer.

.
.© .

“Schaal is ’the name of the game’, zeker in de public cloud markten”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst en Research Director bij Synergy Research Group. “Amazon, Microsoft en Google blijven fors investeren in hun hyperscale datacenterinfrastructuur en hebben alle drie recentelijk hun datacentervoetafdruk uitgebreid en plannen aangekondigd om in de komende maanden nieuwe geografische locaties te openen. Deze schaal is de primaire reden dat deze partijen in staat zijn marktaandeel te winnen en kleinere spelers te dwingen tot consolidatie of het herfocussen van hun cloud activiteiten. Sommige tier 2 spelers proberen de trend te doorbreken. Sommige zien sterke groei, zoals Alibaba (vooral in IaaS) en Oracle (in PaaS).”

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content