Amazon zet Disney onder druk

© Reuters

Amazon gebruikt zijn marktpositie bij onderhandelingen over nieuwe overeenkomsten met uitgeverijen en filmproducenten. Disney is de volgende die onder druk gezet wordt door Amazon, die de bestellingen van sommige Disneyfilms blokkeerde.

Afgelopen weekend waren nieuwe Disney-producties als ‘Captain America II’, ‘Maleficient’ en de jongste ‘Muppets’ in de VS niet op dvd of Blu-ray bestelbaar bij Amazon. Ze konden enkel via Amazons streamingdienst Instant Prime Video besteld worden. Disney heeft nog niet gereageerd op de ‘blokkade’ door Amazon, die zo druk lijkt te willen uitoefenen op het entertainmentconcern.

Ook Time Warner en Hachette werden al onder druk gezet

Toeval is het niet. Amazon heeft dezelfde aanpak namelijk al aangewend bij films van Time Warner en boeken van uitgeverij Hachette.

In het geval van Hachette wil Amazon wil de e-boeken van de uitgeverij aanbieden voor 9,99 dollar in plaats van de huidige 14,99 of 19,99 dollar. Bij een lagere prijs zullen er meer boeken verkocht worden en zullen auteurs én uitgevers per saldo meer verdienen, houdt de retailer voor. Hachette wil de prijs van zijn e-boeken echter niet laten zakken.

Protest tegen Amazon van ruim 900 auteurs

Meer dan 900 auteurs protesteerden afgelopen weekend in een open brief tegen de druk van de online verdeler. De schrijvers, met kopstukken als Stephen King en John Grisham, veroordeelden de aanpak van Amazon in de strijd om de e-boekenprijzen. “De lezers noch de auteurs profiteren ervan dat boeken als gijzelaars worden genomen”.

In een reactie zegt Amazon het belang van de consumenten te verdedigen terwijl Hachette schermt met de geldelijke belangen van de auteurs en de uitgeverij. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content