AMD processoren op basis van ARM

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In processorproducent AMD’s ‘roadmap’ zitten naast Opteron chips ook serverprocessoren op basis van de ARM architectuur.

Als producent van processoren op basis van de x86-architectuur heeft Advanced Micro Devices (AMD) bij gelegenheid marktleider Intel het vuur aan de schenen gelegd, zoals met de Opteron serverprocessoren. In een nieuwe roadmap biedt AMD nu ook meer informatie over zijn serverprocessoren op basis van de ARM-architectuur (zoals in de meeste mobiele systemen), zoals eerder al kort aangekondigd.

Concreet mikt AMD op 2014 voor de ‘Seattle’ processor, een chip op basis van de 64-bit ARM Cortex-A57 kern. Het verwerkingsvermogen zou 2 tot 4 maal groter zijn dan voor de Opteron-X processor, AMD’s recente chip voor de microserver-wereld. De processor zou tot 16 kernen krijgen en worden uitgevoerd in 28 nm technologie. Naast de processor voorziet het product ook een 10 Gbit Ethernet faciliteit en een ‘Freedom Fabric’ interconnectie, voor een nauwe koppeling van de chips in een server systeem. Via zijn lidmaatschap in de ‘Heterogeneous System Architecture Foundation’ werkt AMD tevens aan middelen om makkelijk software over te zetten tussen verschillende processorarchitecturen.

Met de ‘Seattle’ familie gaat AMD voluit voor de ‘microserver’-markt die volgens experten, en AND zelf, in de komende jaren explosief zal groeien. Volgens Andrew Feldman, corporate v-p en general manager voor de server producten bij AMD, zal tegen 2016 à 2017 de ARM architectuur ca. 20 procent van de servermarkt in handen hebben. De belangrijkste reden hiervoor is de dringende nood van datacenters om hun stroomverbruik zo sterk mogelijk te beperking, zowel wegens de kostprijs van de elektrische stroom, als de kosten voor koeling. In het voorbije jaar heeft AMD overigens al SeaMicro gekocht, een producent van ‘microservers’.

Met de aankondiging wordt ook de tweestrijd met Intel nog wat aangescherpt. Bij de aankondiging van zijn nieuwe Silvermont architectuur voor de Atom processor werd ook al uitdrukkelijk verwezen naar de mogelijkheden van deze chips in de servermarkt.

Partner Content