América Móvil doet bod op KPN

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim wil KPN overnemen. Het bedrijf doet een bod van 2,40 euro per aandeel op de Nederlandse telco.

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim wil KPN overnemen. Het bedrijf doet een bod van 2,40 euro per aandeel op de Nederlandse telco. América Móvil heeft al een belang van bijna 30 procent in KPN. “Wij zouden de steun van het bestuur van KPN verwelkomen”, meldt het bedrijf, dat mikt op een meerderheidsbelang en een gezamenlijke strategie.

KPN meldde vrijdag kennis te hebben genomen van het bod. “We bestuderen het”, zegt een woordvoerder.

Het bedrijf van Carlos Slim beëindigde vorige maand een overeenkomst met KPN die het belang van América Móvil in KPN op ongeveer 30 procent begrensde. De overeenkomst werd beëindigd nadat KPN een overeenkomst bereikt had met het Spaanse Telefonica om het Duitse E-Plus te verkopen. Naar verluidt was América Movil zeer kritisch over die plannen.

Daardoor heeft Slim nu meer speelruimte om KPN te gebruiken om uit te breiden in Europa. Vorig jaar spendeerde América Movil zowat 4 miljard dollar, bij 8 euro per aandeel, om het belang in KPN op te drijven.

KPN is het moederbedrijf van de Belgische gsm-operator BASE Company. América Móvil heeft in Europa ook een belang in Telekom Austria. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes is Carlos Slim de rijkste mens ter wereld.

Het aandeel KPN sloot donderdag op 2 euro. Het bod biedt een premie van ruim 35 procent op de gemiddelde slotkoers van het aandeel de afgelopen 30 handelsdagen.

De beurs reageerde vrijdagochtend uiterst enthousiast op het nieuws. Na de openingsbel ging het aandeel 19 procent hoger naar 2,4 euro per aandeel.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content