Amerikaans telecombedrijf maakt spraaktechnologie realistischer

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De onderzoeksafdeling van het telecombedrijf AT&T werkt aan een ‘natuurlijke’ technologie die tekst omzet in gesproken woord. Deze techniek kan onder meer gebruikt worden om kinderboeken automatisch te laten voorlezen.

De huidige spraaktechnologie is verre van perfect. Er worden nog te vaak woorden onjuist uitgesproken of klemtonen verkeerd gelegd. Bij het Amerikaanse telecombedrijf AT&T probeert men nu een ‘natuurlijke’, meer realistische spraaktechnologie te ontwikkelen, die onder meer gebruikt zal worden in computergestuurde voorleesboeken voor kinderen.

De bedoeling van deze nieuwe ’tekst-naar-spraaktechnologie’ is om de verschillende stemmen personages uit boeken zo realistisch mogelijk te laten klinken. Daar komt wel wat bij kijken, zegt initatiefnemer Taniya Mishra: “Het is een uitdaging om aan de hand van technologie persoonlijke trekjes en emoties van karakters af te leiden uit de tekst, en vervolgens te proberen voorspellen welke stem daarbij hoort.”

De technologie maakt het onder meer mogelijk om de stem van een bekende – zoals de moeder of grootmoeder van de kinderen – als voorleesstem te gebruiken. Hiervoor kan die persoon een aantal standaardzinnen in het systeem inspreken. Maar de software genereert even goed zélf automatische stemmen, door bijvoorbeeld alledaagse gesprekken van je gezin te volgen.

Bron: eReaders.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content