Amerikaans tijdschrift Newsweek gaat volledig digitaal

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Newsweek slaat de bladzijde om. Na bijna 80 jaar in gedrukte vorm te zijn verschenen, schakelt het in 2013 over op een volledig digitale editie.

Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Newsweek slaat de bladzijde om. Na bijna 80 jaar in gedrukte vorm te zijn verschenen, schakelt het in 2013 over op een volledig digitale editie.

De elektronische editie gaat Newsweek Global heten. Het wordt een betaalde uitgave die zowel op tablets als via het web toegankelijk zal zijn. De laatste gedrukte Newsweek verschijnt op 31 december. Volgens Tina Brown, hoofdredactrice van het online platform en onderdeel van Newsweek The Daily Beast, gaan er vermoedelijk ontslagen gepaard met de transitie van papier naar digitaal.

Newsweek zegt zijn gedrukte uitgave vaarwel als gevolg van terugvallende advertentie-inkomsten en dalende abonnementen. Maar het magazine heeft vertrouwen in digitale diensten: The Daily Beast trekt op dit moment maandelijks 15 miljoen unieke bezoekers aan – een stijging van 70 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast neemt het aantal abonnees dat Newsweek werft via de Newsstand van Apple, de Kindle Store van Amazon, de Nook-winkel van Barnes & Noble en de kioask-app Zinio zienderogen toe.

DIGITAL ONLY 3 andere nieuwsmedia die enkel in digitale vorm verschijnen.

The Daily Met veel bombarie introduceerde het NewsCorp van mediamagnaat Rupert Murdoch in 2011 de iPad-krant The Daily, maar naar verluidt draait het digitale dagblad ieder jaar een verlies van 30 miljoen dollar.

De Nieuwe Pers Eind maart van dit jaar trok eigenaar Wegener de stekker uit het Nederlandse gratis dagblad De Pers, maar vanaf januari 2013 herleeft de krant in digitale vorm als De Nieuwe Pers.

The Guardian? Woensdag meldde The Telegraph dat de Britse kranten The Guardian en The Observer overwegen om de stekker te trekken uit de gedrukte edities, om helemaal over te stappen op digitale varianten. Moederbedrijf Guardian News & Media ontkent het verhaal echter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content