Amerikaanse grenscontrole wil weten wat je op Facebook doet

© reuters
Pieterjan Van Leemputten

Naar de VS reizen wordt binnenkort een stuk spannender voor wie zich al eens luidruchtig uitlaat op Twitter op Facebook. Het land vraagt dat wie het land bezoekt ook zijn social media accounts opgeeft en het wil data van die accounts gebruiken.

Het gaat in eerste instantie om een nieuwe visumformulier, opgemerkt door privacyorganisatie Access Now waar in de voorlopige versie momenteel een veld staat waar bezoekers hun social media handles zoals Twitter en Facebook moeten opgeven.

Tegelijk werkt de Amerikaanse douane en grensbescherming aan een voorstel waarbij het data van sociale media kan bewaren en delen met andere overheidsdiensten, zowel in bulk als geval per geval.

‘Heeft u al eens een genocide uitgevoerd?’

Wie naar de VS reist krijgt wel vaker zo’n vragenlijst overhandigd op het vliegtuig. Naast je verblijfplaats, verblijfplaats in de VS, welke landen je hebt bezocht, je telefoonnummer, e-mail, voor wie je werkt en andere vragen, wil de VS ook elke keer weten of je ooit heeft deelgenomen aan terroristische activiteiten, spionage, sabotage of genocides.

De maatregel is begrijpelijk in tijden waar we meer op Facebook zitten dan naar onze mailbox staren. Al vraagt de immer kritische redactie van Data News zich af of mensen die echt terreur plannen of ‘Death to America!’ op Twitter scanderen zulke formulieren wel naar eerlijkheid zullen invullen.

Toch adviseren we lezers om enigzins voorzichtig te zijn met hun uitspraken op sociale media in de weken voor hun vertrek. In 2012 werd al eens een Iers koppel geweigerd na grapjes over het land op Twitter.

Data van sociale media

Tegelijk blijft het onduidelijk hoeveel en welke data de douanediensten van sociale media kunnen halen. In principe gaat het doorgaans om publiek beschikbare info. Maar zoals bekend zijn de voornaamste bedrijven, Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Snapchat… van Amerikaanse makelij, en die bedrijven moeten meewerken als de overheid met een gerechtelijk bevel zwaait, mocht er reden zijn om een reiziger verder te onderzoeken. En als dat niet lukt, dan haalt de VS doorgaans de minder legale trukendoos boven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content