Amerikaanse groepsaanklacht tegen privacyaanpak Google

Verschillende Amerikaanse gebruikers van de diensten van internetreus Google hebben klacht ingediend tegen de nieuwe privacyregels van het bedrijf.

Verschillende Amerikaanse gebruikers van de diensten van internetreus Google hebben klacht ingediend tegen de nieuwe privacyregels van het bedrijf.

Drie gebruikers startten bij het gerecht van New York een zogenaamde ‘class action’-zaak waarbij anderen zich kunnen aansluiten. Hun rechten worden geschonden, menen ze, omdat hun persoonlijke gegevens bij de verschillende diensten van het bedrijf gecombineerd worden. Voor het gerecht van San Jose is er gelijkaardige klacht van twee gebruikers.

Aan de oorsprong van de twist ligt het nieuwe privacybeleid van Google. Sinds 1 maart heeft het internetbedrijf het privacybeleid van meer dan 60 diensten in een enkel beleid gegoten. Zo luidt het in de New Yorkse klacht dat de rechten van de gebruikers geschonden worden wanneer data van e-maildienst Gmail of Googles sociale netwerk gecombineerd en voor reclamedoeleinden gebruikt worden. Volgens de klagers schendt het nieuwe ook het voorgaande privacybeleid. De klagers eisen schadevergoeding.

Een woordvoerder van het bedrijf weigerde commentaar aan de krant LA Times, maar in een blogpost had Google voor de wijzigingen al uitgelegd waarom er een nieuw privacybeleid komt. het bedrijf uit Moutain View wil werken aan “een betere en meer intuïtieve gebruikservaring voor ingeschreven gebruikers”.

Het is niet de eerst keer dat Google voor de wijziging onder vuur komt te liggen. De Franse privacywaakhond onderzocht, in opdracht van de Europese collega’s de materie en stelde dat de

privacyinstellingen indruisen tegen het Europees recht.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content