Amerikaanse hackers kraken iPhone-AT&T-exclusiviteit

Een Amerikaanse jongen van 17 heeft op zijn weblog de procedure gepubliceerd om de ‘verplichte’ link tussen de Apple iPhone en operator AT&T te verbreken. Ook andere hackers claimen een overwinning. De iPhone zou zo ook in België kunnen gebruikt worden…

Een Amerikaanse jongen van 17 heeft [op zijn weblog] de procedure gepubliceerd om de ‘verplichte’ link tussen de Apple iPhone en operator AT&T te verbreken. [Ook andere hackers] claimen een overwinning. De iPhone zou zo ook in België kunnen gebruikt worden…

De iPhone, voorlopig alleen beschikbaar op de Amerikaanse markt, kan je enkel verkrijgen met een exclusief abonnement van 2 jaar bij AT&T. Een Amerikaanse 17-jarige zou die link tussen het apparaat en het toestel gekraakt hebben, waardoor hij via een operator naar keuze kan bellen.

Daarnaast zouden er nog enkele andere hackers manieren gevonden hebben om de link te breken. Ze zouden software geschreven hebben om de sim-lock van AT&T te verwijderen, andere technieken herschrijven de sim-kaart. Een hack zou het de facto mogelijk maken om in België met de iPhone te bellen.

AT&T-advocaten zullen ongetwijfeld zware dagen voor de boeg hebben. Het is immers niet duidelijk of het ‘unlocken’ van mobiele telefoons wel strafbaar is. De hackers krijgen naar verluidt beschuldigingen als ‘inbreuken op het auteursrecht’ en ‘het verspreiden van illegale software’ rond de oren.

In Europa staan de exclusiviteitscontracten met operatoren nog op stapel. Al meldde de Financial Times vorige week dat O2, T-Mobile en Orange het in Engeland, Duitsland en Frankrijk zouden hebben gehaald.

Update: u vraagt, wij draaien. De link naar de weblog is toegevoegd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content