Amerikaanse inlichtingendiensten mogen telefoongegevens blijven verzamelen

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De bevoegdheid van Amerikaanse inlichtingendiensten om gebruikersgegevens op te vragen bij telecomoperatoren, is met drie maanden verlengd.

Amerikaanse inlichtingendiensten, die al maandenlang onder vuur liggen door de onthulling van Edward Snowden over hun massaspionagegedrag, hebben van een rechter in de VS de toestemming gekregen om drie maanden langer data van miljoenen Amerikaanse burgers op te vragen bij telecomproviders. Dat meldt persagentschap Reuters.

Het gaat om metadata, dat wil zeggen: niet de inhoud van een telefoongesprek, maar wel de datum en het tijdstip van het gesprek, alsook de nummers van beller en ontvanger.

Opmerkelijk is dat de geheime diensten de komende maanden gegevens mogen sprokkelen bij alle providers waarvan recentelijk data werd verzameld, terwijl de ‘verzamelbevoegdheid’ zich voorheen beperkte tot individuele telecomoperatoren. Met andere woorden: de bevoegdheid lijkt te zijn verbreed.

Op de dag dat de dataverzamelbevoegdheid van Amerikaanse inlichtingendiensten verlengd werd, raakte ook bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie in hoger beroep gaat tegen een vonnis waarbij een rechter oordeelde dat het verzamelen van telefoongegevens onwettelijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content