Amerikaanse justitie begint zaak tegen Google om advertenties

Google moet schadevergoeding betalen aan ex-politicus Australië

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat op het punt om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online-advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.

De openbaar aanklager is nog in gesprek met enkele uitgevers over de advertentiemarkt. Een deel van die verhoren is al geweest, waardoor mogelijk volgende maand de aanklacht al kan worden ingediend. Het zou de tweede mededingingszaak zijn van de Amerikaanse overheid tegen Google.

Twee jaar geleden werd de onderneming ervan beschuldigd met zijn dominantie op de zoekmachinemarkt de Amerikaanse wetgeving te overtreden. Google wilde niet inhoudelijk reageren op de berichten. “Onze advertentietechnologie helpt websites en apps betaald te worden. Ook kunnen kleine bedrijven zo hun klanten bereiken.”

Grote techbedrijven liggen al langer onder vuur. Zo wordt ook Apple door Justitie onderzocht, terwijl de handelswaakhond FTC Amazon en Facebook-moeder Meta Platforms op de korrel heeft.

Partner Content