Amerikaanse mededingingsautoriteit wil dat Facebook WhatsApp en Instagram verkoopt

WhatsApp, Facebook en Instagram © iStock

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft sociaalmediabedrijf Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie.

De federale handelscommissie, die samen optrok met procureurs-generaal van beide politieke partijen in 46 staten plus het District of Columbia en Guam, beschuldigt Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen.

Volgens de aanklacht misbruikte Facebook zijn marktmacht stelselmatig en bezit het bedrijf een ‘illegaal monopolie’. Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie.

De FTC en de 48 procureurs-generaal, alleen Justitie in de staten Alabama, Georgia, South Carolina en South Dakota deden niet mee, willen dat Facebook gestraft wordt en het machtsmisbruik goedmaakt. Dat zou kunnen door onderdelen af te stoten, waaronder WhatsApp en Instagram. Ook zou Facebook de voorwaarden voor softwareontwikkelaars moeten aanpassen en voortaan van tevoren goedkeuring moeten vragen als het een bedrijf wil overnemen.

Facebook wist dat er een onderzoek liep en is al enige tijd bezig om de chatapps Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf zegt daardoor al enige tijd dat opsplitsen niet mogelijk is. Facebook kreeg een tik op de beurs na bekendmaking van de aanklacht. Het aandeel werd tot ruim 4 procent minder waard.

Partner Content