Amerikaanse overheid dreigt broncode iPhone op te vragen in FBI-zaak

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dreigt ermee de broncode van de iPhone op te vragen, zodat ze zelf de iPhone in de San Bernardino-zaak kunnen kraken.

Ze zouden daarbij ook de bijbehorende sleutel opeisen, schrijft persbureau Reuters. Met de combinatie van die twee zou de overheid hun eigen software kunnen schrijven, waardooor ze de iPhone 5C in de zaak binnen kunnen dringen. Uiteindelijk zouden ze daarmee software kunnen maken die er zo echt uitziet, dat je niet weet of het om een iPhone van de FBI of Apple gaat – wat dan weer goed als spionagemateriaal gebruikt zou kunnen worden. Reuters schrijft dat wanneer de Amerikaanse overheid erin zou slagen deze informatie te krijgen, andere – als Rusland en China – hier ook om zouden kunnen vragen.

Apple gaat sinds vorige maand het gevecht met de FBI aan. Want wanneer Apple software schrijft om één iPhone te kraken, is die toepasbaar op alle iPhones en zijn alle toestellen dus allemaal onveilig. Daarnaast is het bedrijf bang dat er een precedent gecreëerd kan worden, waardoor ook in andere zaken iPhones en andere toestellen blootgelegd moeten worden.

Het dreigement van het ministerie kwam vorige week in een voetnoot van een juridisch document. Daarin werd wel vermeld dat het ministerie zich er vooralsnog van had weerhouden deze tactiek toe te passen, omdat het voor Apple wellicht ‘minder acceptabel’ zou zijn. ‘Maar het levert Apple wel minder werk op’, klinkt het nog.

Loos dreigement

Maar volgens bronnen dichtbij de zaak die met Reuters spraken gaat het vooralsnog om een loos dreigement. Iemand dichtbij de kant van justitie zegt dat ze dit wapen niet serieus in zullen zetten en iemand aan de kant van Apple zegt dat het techbedrijf zich hier niet serieus zorgen over maakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content