Amerikaanse provider veroorzaakt netwerkproblemen tot in België

. © Getty Images

In de loop van zondagnamiddag waren een aantal diensten en websites moeilijk toegankelijk. Aanvankelijk leek het op een probleem bij Cloudflare, maar die ondervond zelf last door een andere speler.

De panne ontstond zondag rond 12 uur Belgische tijd, maar de impact was selectief. Voor sommige internetgebruikers in de VS en West-Europa waren sommige sites niet toegankelijk. Ook Discord en Xbox Live vertoonden problemen en volgens zowel Allestoringen.be als Downdetechtor.com doken ook bij Google en dienst dochter YouTube problemen op. Op Twitter leken vooral klanten van Telenet last te hebben.

Het probleem lag bij CenturyLink, een Amerikaanse provider die in de VS verschillende glasvezelverbindingen uitbaat, onder meer door de overname van Level 3 enkele jaren geleden.

Door de panne bij CenturyLink kwam de werking van Cloudflare in het gedrang, een cloudbedrijf dat onder meer websites en online diensten beschermt tegen DDoS-aanvallen en netwerkpieken en enkele bekende en grote diensten als klant heeft.

Die combinatie zorgde er voor dat enkele sites en diensten die gebruik maken van Cloudflare minder goed bereikbaar waren. Doorheen de namiddag meldde Cloudflare dat het een toename in HTTP-errors opmerkte, specifiek 522, 502 en 503. Dat wijst op een probleem bij de server. Later op de dag zei het bedrijf dat het enerzijds werkte aan een omweg, en dat ‘een grote provider’ (CenturyLink) intussen het probleem op hun netwerk had geïdentificeerd. Sinds 18 uur zouden de problemen opgelost zijn, zegt Cloudflare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content