Amerikaanse rechtbank: ‘Blauwdrukken voor 3D-geprinte wapens mogen niet online verspreid worden’

De Liberator, hier in handen van software-ingenieur Travis Lerol, was in 2013 het eerste handvuurwapen dat je volledig zelf kon printen met de hulp van een CAD-file die toen op het internet circuleerde. © AFP

De online blauwdrukken voor 3D-geprinte handvuurwapens, die woensdag vrijgegeven zouden worden, verschijnen toch niet op het internet. Een Amerikaanse rechter heeft daar enkele uren voor de publicatie een stokje voor gestoken.

Meerdere staten hadden een zaak aangespannen tegen het vrijgeven van de blauwdrukken waarmee mensen thuis een wapen kunnen printen. Doordat de wapens van plastic zijn worden ze niet opgemerkt door detectiepoortjes. De rechter oordeelde dat de publicatie onherstelbare schade zou kunnen toebrengen aan Amerikaanse burgers.

Dat besluit blokkeert een overeenkomst die de Amerikaanse regering onlangs had gesloten met Defense Distributed. Dit wapenbedrijf uit Texas kwam in 2013 met de Liberator, het eerste 3D-geprinte handvuurwapen, en zette het ontwerp ervan online. De onderneming spande een rechtszaak aan toen het van de overheid de blauwdrukken offline moest halen. In juni kreeg het bedrijf na een regeling alsnog toestemming voor publicatie.

Partner Content